Американските касетъчни бомби дават нов тласък на контранастъплението на Украйна

Боеприпасите бяха комбинирани с промяна в тактиката, която позволи на украинските сили да напреднат на някои места в обсега на основните руски отбранителни линии

Украински военни
Украински военни Източник: Telegram

След седмици на малък напредък, произведените в САЩ касетъчни боеприпаси дадоха нов тласък на кампанията на Украйна за възстановяване на територии, превзети от Русия.

 

Украинската армия твърди, че е използвала касетъчни боеприпаси, за да атакува руската пехота, групи превозни средства и други цели, разчиствайки пътя за настъпателни операции. За това пише The Wall Street Journal, цитиран от УНИАН.

 

Изданието отбелязва, че украинското контранастъпление е затруднено от мащабни минни полета и доминираща руска авиация, което възпрепятства усилията на въоръжените сили на Украйна да използват западни танкове и бронетранспортьори за достигане и пробив на позициите на окопаните сили на руските окупатори.

 

Докато касетъчните бомби сами по себе си няма да променят баланса на силите на бойното поле в полза на Украйна, войниците казват, че са им помогнали да си върнат руските позиции, които се борят да достигнат, пише агенцията.

 

Боеприпасите бяха комбинирани с промяна в тактиката, която позволи на украинските сили да напреднат на някои места в обсега на основните руски отбранителни линии. Изданието пише, че Украйна все още не е достигнала основната линия на руската защита, поредица от окопи, капани за танкове и други препятствия.

 

Военни експерти казват, че Украйна вероятно ще се нуждае от танкове Leopard 2 и други бронирани превозни средства, предоставени от Запада, за да пробие тези линии. Поради стратегически промени украинските сили сега вярват, че имат шанс за пробив, споделят войници на фронта.

Още от "Светът"

Словакия предостави защита на лице, обвинено от Чехия, че води проруска кампания на влияние

Марчевски беше поставен в чешкия санкционен списък през март, след като разузнавателните служби на републиката съобщиха, че той управлява регистрирания в Чехия уебсайт "Гласът на Европа"

Прочетете повече прочетете повече

Тежки сблъсъци между пропалестински демонстранти и контрадемонстранти в кампуса на Калифорнийския университет в Лос Андж

Вчера полицаи с щитове за борба с безредиците нахлуха в кампуса на Колумбийския университет в Ню Йорк, за да разчистят барикадирали се студенти

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени