Американските сътрудници на мисията на ОССЕ в Украйна се евакуират от Донецк

Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан заяви, че инвазията може да започне "във всеки един момент"

Американските сътрудници на мисията на ОССЕ в Украйна се евакуират от Донецк
Американските сътрудници на мисията на ОССЕ в Украйна се евакуират от Донецк Източник: RT

Американските сътрудници на мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в Украйна започнаха да отпътуват с автомобили от контролирания от проруските сепаратисти град Донецк, предаде Ройтерс, цитирайки очевидец на място.

 

Вчера агенцията съобщи, като се позова на неназовани дипломатически източници, че Съединените щати ще евакуират от Украйна своите служители в ОССЕ. Решението бе взето на фона на предупрежденията на САЩ и техни съюзници, че Русия може да нападне своята съседка.

 

Донецк, паметник
Донецк, паметник "Вечна слава на героите" Източник: Wikipedia

Москва отрича да има такива планове и обвинява Запада, че разпространява лъжи. Русия е струпала около Украйна достатъчно войски, за да започне настъпление, каза в петък съветникът в Белия дом за националната сигурност Джейк Съливан. Той уточни, че не е ясно дали руският президент Владимир Путин е издал заповед за атака. Инвазията може да започне "във всеки един момент", увери в същото време Съливан.

 

Съветникът в Белия дом за националната сигурност допусна, че руското военно нахлуване в Украйна може да започне с удар по въздуха. Затова той призова американците, които все още са в тази страна, да я напуснат незабавно, защото едно въздушно нападение ще затрудни заминаването им.

 

 

Редица други западни държави също приканиха своите граждани да отпътуват веднага от Украйна, докато все още има редовни пътнически полети. Вчера бяха проведени американско-руски телефонни разговори на най-високо равнище във връзка с напрежението около Украйна.

 

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обсъди ситуацията с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров. След това разговаряха и президентите Джо Байдън и Владимир Путин.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени