Американските спецслужби потвърдиха, че зад хакерската атака миналата година стои Русия

Американските специални служби, които разследаха мащабната миналогодишна кибератака срещу щатски федерални структури заявиха, че зад нея "вероятно стои Русия", съобщи Интерфакс

Американските спецслужби потвърдиха, че зад хакерската атака миналта година стои Русия
Американските спецслужби потвърдиха, че зад хакерската атака миналта година стои Русия Източник: pixabay.com
Американските спецслужби потвърдиха, че зад хакерската атака миналта година стои Русия2
Американските спецслужби потвърдиха, че зад хакерската атака миналта година стои Русия


В съвместно заявление ФБР, Агенцията за национална сигурност и редица други ведомства отбелязват, че отговорността за хакерската атака "изцяло или почти изцяло е на лице или структура, която има отношение към Русия". 
"В момента ние считаме, че цел на атаката е била и остава събирането на разузнавателна информация", се подчертава в документа. 
В заявлението се отбелязва, че разследването на инцидента още не е завършено, различни специалисти продължават да събират данни, като в същото време обмислят варианти за ответни действия. 
През декември миналата година американски медии съобщиха, че хакери, свързани с чуждестранно правителство, са пробили системи, които принадлежат на министерството на финансите на САЩ, на вътрешното министерство, на Националното телекомуникационно управление и информацията, а така също информационни и комуникационни мрежи на Пентагона, Министерстовото на енергетиката и др. Тогава американски офциални лица заявиха, че зад тези атаки е стои хакерската група АРТ29 или Cozy Bear, свързана с руското разузнаване. 

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени