Американските власти задържаха руски гражданин по обвинение в контрабанда на военни технологии за Русия

Петдесет и една годишният Максим Марченко е обвинен с още двама руснаци, чиито имена не бяха оповестени

OLED микродисплей
OLED микродисплей Източник: Zonanews

Руски гражданин, който живее в Хонконг, е бил арестуван в САЩ по обвинение в контрабанда на големи количества американска микроелектроника с военно предназначение за Русия, съобщи американското министерство на правосъдието, цитирано от Ройтерс.

 

Петдесет и една годишният Максим Марченко и още двама руснаци, чиито имена не бяха оповестени, са обвинени, че са използвали кухи фирми, за да прикриват доставки на така наречените ОЛЕД микродисплеи (микродисплеи с органични светодиоди).

 

Според федералните прокурори в Манхатън тази техника може да се използва за производството на оптични прицели за пушки, очила за нощно виждане, термооптични системи и други оръжейни системи.

 

Прокурорите твърдят, че Марченко и съучастниците му са заблуждавали американските власти, че технологията с двойна употреба се изпраща в Китай, Хонконг и други страни, за да бъде използвана в електронни микроскопи за медицински изследвания.

 

Обвинението допълва, че подставени дружества на Марченко са превели повече от 1,6 милиона долара в САЩ, за да подпомогнат схемата, която е действала в периода от май 2022 г. до август тази година.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени