Американските военни в Европа преминаха в най-високо ниво на готовност заради Русия

Самолети на НАТО излитаха 10 пъти само в понеделник, за да отговорят на необичайно голям брой полети на руски изтребители и бомбардировачи в близост до съюзническото въздушно пространство

Генерал Глен Ван Херк, командир на Северното командване на САЩ
Генерал Глен Ван Херк, командир на Северното командване на САЩ Източник: Commons.wikimedia.org

Европейското командване на САЩ повиши готовността си до най-високо ниво след възобновяване на боевете между подкрепяните от Русия сепаратисти и украински войници, пише "Политико". Пентагонът е в готовност, тъй като тази седмица Русия засилва дейността си в Източна Европа и Арктика, представяйки ново предизвикателство за администрацията на Байдън, казаха военни служители. Възобновяването на боевете между подкрепяните от Русия сепаратисти и украински войници в района на Донецк в източна Украйна, отбелязва края на прекратяването на огъня от юни 2020 г. и руските сили започнаха да трупат военна техника по граница.

 

Самолети на НАТО излитаха 10 пъти само в понеделник, за да отговорят на необичайно голям брой полети на руски изтребители и бомбардировачи в близост до съюзническото въздушно пространство. Миналата седмица три ядрени руски подводници пробиха през няколкометровия лед в Арктика като нова демонстрация на сила в региона, където американските сили са предизвикани да отговорят. Генерал Глен Ван Херк, командир на Северното командване на САЩ, призна за ръст на руската агресия, посочвайки усилията на Москва да "възстанови влиянието си на глобалната сцена".

 

По-специално руските въздушни прихващания днес са по-сложни, отколкото в миналото, коментира Ван Херк, като отбеляза, че операциите често включват множество точки за достъп и повече от един самолет, който остава в района по-дълго. Капитан Уенди Шнайдер, говорител на Европейското командване, отказа да обсъди нивата на състоянието на наблюдението руската активност, позовавайки се на оперативната сигурност, но отбеляза, че "наблюдаваме ситуацията много внимателно".

 

Президентът Джо Байдън вече сигнализира за по-острата си позиция, характеризирайки Путин като "убиец" и обещавайки да държи Русия отговорна за неотдавнашните хакерски атаки, които компрометираха софтуера на базираната в Тексас Solarwinds Corp., засягайки поне 100 американски компании и девет федерални агенции. Наскоро Байдън одобри още 125 милиона долара оръжейна помощ за Украйна за защита на нейните граници с Русия, включително две въоръжени патрулни лодки и радар за неутрализиране на артилерийски системи. САЩ са ангажирали повече от 2 милиарда долара помощ за сигурност на Украйна от 2014 г., включително предоставяне на противотанкови ракети Javelin.

 

Лидерите на Пентагона изразяват загрижеността си пред съюзниците от НАТО относно подновените боеве в Източна Европа, както и натрупването на руски сили, заяви говорителят Джон Кирби. "Очевидно не искаме да виждаме повече нарушения на украинска територия", каза Кирби. "Бяхме много ясни относно заплахите, които виждаме от Русия в различни региони ... приемаме ги много сериозно". Кирби коментира, че не знае за каквото и да е взаимодействие между руснаците и американските сили в Източна Европа.

 

Генерал Марк Мили, председател на съвместните началник щабове, обсъди ситуацията със сигурността по телефона с руските и украинските си колеги, според съобщение от неговия офис. Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че е обсъдил "начините за укрепване на сътрудничеството в областта на сигурността" с държавния секретар Антъни Блинкън.

"Проведох продуктивен и целенасочен разговор с Блинкън, тъй като Русия продължава системно да влошава ситуацията със сигурността в източната част на Украйна и в Крим", пише Кулеба в Twitter.


По-рано през седмицата съветникът по националната сигурност Джейк Съливан "потвърди непоклатимата подкрепа на САЩ за суверенитета и териториалната цялост на Украйна в телефонен разговор с украинския си колега", обясни Кърби.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени