Американският финансов министър: Ако Конгресът не одобри нов пакет с помощ за Украйна, САЩ ще са виновни за нейното поражение във войната с Русия

Президентът Джо Байдън нарече ситуацията с прекъсването на финансовата помощ за Украйна "абсолютна лудост"

Конгресът трябва да одобри нов пакет с помощ за Украйна
Конгресът трябва да одобри нов пакет с помощ за Украйна

Ако Конгресът на САЩ не одобри нов пакет от помощи за Украйна, САЩ ще бъдат отговорни за поражението й във войната срещу агресора Русия. Украйна изчерпва парите, които се харчат за армията и социалното осигуряване. Това заяви министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън.

 

Според Ройтерс тя е заявила, че САЩ "ще бъдат отговорни за поражението на Украйна", ако не й предоставят помощ. "Обсъдих това с членовете на Конгреса, с моите колеги. Мисля, че те осъзнават колко ужасна е тази ситуация и ние можем да бъдем държани отговорни за поражението на Украйна, ако не успеем да осигурим на страната необходимото финансиране, включително пряка бюджетна подкрепа, защото това е много важно", каза Йелън.

 

Джанет Йелън
Джанет Йелън Източник: Bloomberg

Министърът акцентира върху факта, че на Украйна й свършват парите, които отиват в армията и социалните помощи. "Украйна просто свършва парите. Те харчат повече, отколкото получават от данъци, за военни заплати и отбрана и нямаше да имат училища, болници или първа помощ, ако не бяха парите, които им изпращаме, за да ги подкрепим", каза Йелън.

 

Президентът Джо Байдън нарече ситуацията с прекъсването на финансовата помощ за Украйна "абсолютна лудост". Според него Белият дом ще постигне постоянна подкрепа за Киев.

 

Ръководителят на кабинета на президента Андрей Ермак смята, че Украйна рискува да загуби войната, ако Конгресът на САЩ не одобри продължаването на помощта. Той акцентира върху факта, че Киев има планове за по-нататъшно освобождаване на своите територии.

Още от "Светът"

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени