Американският Институт за изучаване на войната: Украйна вече има стратегическата инициатива във войната

"Принуждава Русия да преразпределя силите си по фронта в отговор на украинските контранастъпателни операции" - казват в анализа си

Служба за сигурност на Украйна
Служба за сигурност на Украйна Източник: СБУ на Украйна

Украйна вече има стратегическата инициатива във войната и принуждава Русия да преразпределя силите си по фронта в отговор на украинските контранастъпателни операции. Това пише американският Институт за изучаване на войната в днешния си анализ за фронта.

 

Анализаторите отбелязват, че руските сили все по-често прехвърлят личен състав и техника в Херсонска и Запорожка области вместо да ги изпратят в Славянск и Северск, където се водят тежки боеве. Руската армия предислоцира също артилерия и авиация в Крим.

 

Това е в отговор на опасността от контранастъпление в Херсонска област, смятат в института. Досега Русия прехвърляше сили и спираше настъплението към Харков и на юг по своя инициатива - тъй като на войските беше спусната задача да завладеят цялата Луганска област.

 

"Подготовката на Украйна за контранастъпление в Херсон и първите операции в рамките на това контранастъпление, в съчетаване с рязкото отслабване на руските сили като цяло, за първи път позволяват на Украйна да започне активно да влияе върху хода на войната", пише в анализа.

 

Там се отбелязва още, че украинските сили са провели серия локални контраатаки между Изюм и Славянск и са отблъснали руснаците в ред населени пунктове.

 

Руските сили продължават наземните атаки на северо-изток и на юг от Бахмут, опитите за настъпление в Пески и са провели ограничена наземна атака юго-западно от Донецк.

 

Вчера украинските въоръжени сили обявиха, че са освободили още седем населени пункта в Херсонска област, или общо 53 от началото на контранастъплението в този участък от фронта.

Още от "Светът"

Дипломатическите усилия да се намери международна подкрепа за Киев или Москва се сблъскват в Африка

Руските официални лица използват брутална пропаганда и конспиративната концепция за елита на т.нар. "златен милиард", за да се снабдят със съюзници

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени