Американският Институт за изучаване на войната: Украйна вече има стратегическата инициатива във войната

"Принуждава Русия да преразпределя силите си по фронта в отговор на украинските контранастъпателни операции" - казват в анализа си

Служба за сигурност на Украйна
Служба за сигурност на Украйна Източник: СБУ на Украйна

Украйна вече има стратегическата инициатива във войната и принуждава Русия да преразпределя силите си по фронта в отговор на украинските контранастъпателни операции. Това пише американският Институт за изучаване на войната в днешния си анализ за фронта.

 

Анализаторите отбелязват, че руските сили все по-често прехвърлят личен състав и техника в Херсонска и Запорожка области вместо да ги изпратят в Славянск и Северск, където се водят тежки боеве. Руската армия предислоцира също артилерия и авиация в Крим.

 

Това е в отговор на опасността от контранастъпление в Херсонска област, смятат в института. Досега Русия прехвърляше сили и спираше настъплението към Харков и на юг по своя инициатива - тъй като на войските беше спусната задача да завладеят цялата Луганска област.

 

"Подготовката на Украйна за контранастъпление в Херсон и първите операции в рамките на това контранастъпление, в съчетаване с рязкото отслабване на руските сили като цяло, за първи път позволяват на Украйна да започне активно да влияе върху хода на войната", пише в анализа.

 

Там се отбелязва още, че украинските сили са провели серия локални контраатаки между Изюм и Славянск и са отблъснали руснаците в ред населени пунктове.

 

Руските сили продължават наземните атаки на северо-изток и на юг от Бахмут, опитите за настъпление в Пески и са провели ограничена наземна атака юго-западно от Донецк.

 

Вчера украинските въоръжени сили обявиха, че са освободили още седем населени пункта в Херсонска област, или общо 53 от началото на контранастъплението в този участък от фронта.

Още от "Светът"

Аржентина поиска да стане глобален партньор на НАТО, след като заяви, че вижда нови заплахи за сигурността си

Министърът на сигурността Патрисия Булрич заяви в интервю, че на територията на Боливия и Чили действат въоръжени групировки, свързани с Иран

Прочетете повече прочетете повече

Британското разузнаване: Руснаците повтарят тактиката от Авдеевка, за да превземат Часов Яр

Британските анализатори се позовават на изявление на командира на оперативната група "Хортица" от 18 април, според което руските сили са хвърляли по 30-40 бомби на ден

Прочетете повече прочетете повече

Високотехнологичните оръжия от САЩ разпиляват армията на Путин в Украйна - унищожени са 87% от руски сухопътни сили в на

Сега е важно помощта да стигне бързо в Украйна, пишат в ежедневния си анализ от вашингтонския Институт за изследване на войната (ISW)

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени