Американският министър на правосъдието Гарланд наложи мораториум върху федералните екзекуции

Въпросът е неудобен за Байдън, който в миналото е бил поддръжник на смъртното наказание

Мерик Гарланд
Мерик Гарланд Източник: USA Today

Правосъдният министър на САЩ Мерик Гарланд обяви, че налага мораториум върху федералните екзекуции, докато министерството на правосъдието прави преглед на смъртното наказание, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес. "Министерството на правосъдието трябва да гарантира, че всеки във федералната наказателна правосъдна система не само се ползва от правата, осигурени от Конституцията и законите на САЩ, но и получава справедливо и хуманно отношение", каза Гарланд.

 

"Това задължение има особена сила в случаите на смъртно наказание", заяви той. При своето изслушване пред Сената за утвърждаване като министър през февруари Гарланд изрази опасения, че се екзекутират невинни хора и че смъртното наказание е несъразмерно прилагано върху чернокожите американци. По време на предизборната си кампания президентът Джо Байдън обеща да подкрепи законодателство за спиране на смъртното наказание.

 

Неговото правителство е подложено на все по-голям натиск от адвокати по наказателно право да възобнови мораториума върху смъртното наказание на федерално ниво, след като в последните шест месеца от управлението на предишния президент Доналд Тръмп бяха изпълнени 13 екзекуции.

 

Въпросът е неудобен за Байдън, който в миналото е бил поддръжник на смъртното наказание. През 1994 г. той помогна за изработването на закони, добавили 60 федерални престъпления, които могат да бъдат наказани със смърт, но по-късно призна, че тези закони са имали несъразмерно въздействие върху чернокожите.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени