Американският Сенат блокира помощта за Украйна и Израел

Можете да бъдете сигурни, че Владимир Путин наблюдава внимателно, каза лидерът на мнозиството в Сената Чък Шумър

Американският Сенат
Американският Сенат Източник: The Hill

Законодателството, което ще предостави милиарди долари нова помощ за сигурността на Украйна и Израел, очаквано беше блокирано в Сената на САЩ в сряда, съобщи BBC. Републиканците настояваха за по-строги мерки за контрол на имиграцията на границата на САЩ с Мексико. Докато гласуването продължаваше, гласуването беше 45 "за" срещу 48 "против". Това означава, че мярката от 110,5 милиарда долара не можа да получи необходимите 60 гласа в 100-членния Сенат, за да проправи пътя за започване на дебат по законопроекта.

 

Гласуването беше по партийна линия, като всеки републиканец в Сената гласува против заедно със сенатор Бърни Сандърс, независим. Той обикновено гласува с демократите, но изрази опасения относно финансирането на "текущата нехуманна военна стратегия" на Израел срещу палестинците.

 

"Днешният вот е това, което е необходимо на лидера на демократите, за да признае, че републиканците в Сената имат предвид това, което казваме. Тогава нека гласуваме. Тогава нека най-накрая започнем да изпълняваме приоритетите на националната сигурност на Америка, включително точно тук, у дома", каза лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл в реч по-рано в сряда, цитиран от Ройтерс

 

Президентът на САЩ Джо Байдън призова в сряда Конгреса спешно да одобри блокирания пакет от помощ за Украйна. Искането му дойде часове преди планираното ключово процедурно гласуване в Сената. Републиканците обещават да го блокират, като изискват и промени в политиката за сигурност на границите на САЩ.

 

"Конгресът трябва да поддържа нуждите на националната сигурност на Съединените щати. Честно казано, също и на нашите партньори", каза той от Белия дом. Настоя, че трябва да действа преди ваканцията. Републиканците в Конгреса са готови да дадат на руския президент Владимир Путин най-големия подарък, на който може да се надява, и да изоставят нашето глобално лидерство, не само Украйна, каза той. Не можем да позволим на Путин да спечели", каза той.

 

Администрацията на американския президент след това обяви, че отпуска нов пакет от помощ за сигурността на Украйна на стойност 175 милиона долара. Помощта включва допълнителни боеприпаси за системи HIMARS, боеприпаси за противовъздушна отбрана, артилерийски боеприпаси и друго военно оборудване. По-рано Белият дом предупреди, че парите за военна помощ за Украйна може да свършат преди края на тази година. Киев предупреди, че без тази помощ може да изгуби войната.

 

В навечерието на неуспешния вот за гласуването на пакета военна помоща, лидерът на мнозиството в Сената Чък Шумър отправи емоционален призив към колегите си, като заяви, че гласуването е важен момент в историята и че те трябва да "се хвърлят да защитят демокрацията" в Украйна. "Можете да бъдете сигурни, че Владимир Путин наблюдава внимателно", каза Шумър.

 

Девет републикански гласа бяха необходими, за да се приеме законопроектът в Сената, задача, която се оказа твърде трудна. Но привържениците на по-нататъшната помощ за Украйна са решителни. "Украинците са начело на борбата за демокрация", заяви пред репортери демократката от Масачузетс Елизабет Уорън. "Става въпрос за свобода".

 

Междувременно няколко сенатори заявиха, че макар преговорите да продължат, не е ясно дали ще бъде постигнат някакъв напредък, преди Конгресът да излезе във ваканция следващата седмица. Но дори и законопроектът да мине през Сената, пакетът все пак ще срещне твърда съпротива в доминираната от републиканците Камара на представителите. Председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън заяви във вторник, че вече е предупредил Сената, че никаква помощ за Украйна не може да бъде одобрена без включването на съществени мерки за сигурност на границите на САЩ.

 

 

Още от "Светът"

ЕК към Медведев: Погрижи се за психиката си!

Милиардите долари, които Русия е пропиляла, за да води война срещу Украйна, Москва е можела да вложи в програми в подкрепа на здравето на своите граждани, заяви Питър Стано, говорител на ЕК по въпросите на външната политика

Прочетете повече прочетете повече

Германският Бундестаг гласува за изпращането в Украйна на далекобойно оръжие, без изрично да споменава високоточните кри

По време на дискусията министърът на отбраната Борис Писториус заяви, че Украйна може да разчита на и по-нататък на подкрепа от Германия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени