Американският Сенат одобри помощта от $40 млрд. за Украйна

Сега законопроектът отива за подпис при президента Байдън, което се смята за формалност и се очаква да стане във възможно най-кратък срок

Американският Сенат
Американският Сенат Източник: The Hill

Сенатът на САЩ одобри отпускането на помощта за Украйна в размер на 40 милиарда долара, предадоха Ройтерс и БТА. Така законопроектът отива за подпис при президента Джо Байдън. Миналата седмица президентът Байдън поиска ръководството на Конгреса да му прати веднага за подпис законопроекта на стойност 39,8 млрд. долара за военна, икономическа и хуманитарна помощ.

 

Сенаторите приеха законопроекта за помощта с голямо мнозинство от 86 гласа за срещу 11 против. Днес в подкрепа на отпускането на помощта гласуваха всички сенатори от Демократическата партия и почти всички от Републиканската. Гласовете против дойдоха от 11 републиканци - много от които са привърженици на изолационисткия дневен ред на бившия президент Доналд Тръмп.

"Помощта идва. Това е наистина важна помощ. Такава, която може да гарантира, че украинците ще победят", каза лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър, който е представител на Демократическата партия.


Но сенаторът републиканец Ранд Пол се противопостави на това, което нарече "подарък за Украйна", и блокира бързото гласуване, твърдейки, че пакетът се нуждае от контролен орган, който да следи за изразходването на средствата. Съединените щати "не са длъжни да хвърлят през вратата" и да оставят без надзор 40 млрд. долара помощ за Украйна, каза Ранд Пол, който е заклет либертарианец.

Пол, който представлява Кентъки в Сената, често изразява несъгласие по въпросите на външните работи и често възразява срещу изпращането на долари за войни в чужбина, в които САЩ не участват. "Не можем да спасим Украйна, като обречем на гибел американската икономика", заяви той сенаторът.

От своя страна лидерът на малцинството в Сената Мич Макконъл от Републиканската партия, който също е твърд поддръжник на мярката, взе отношение по опасенията на съпартийците си и заяви, че поражение на Украйна ще застраши търговските партньори на Америка в Европа, ще повиши разходите на САЩ за поддържане на сигурността там и ще поощри автократите в Китай и на други места да заграбват територия в регионите си.

Сега законопроектът отива за подпис при президента Байдън, което се смята за формалност и се очаква да стане във възможно най-кратък срок. Във Вашингтон искаха той да бъде приет възможно най-бързо, за да може близо три месеца след началото на руската инвазия потокът от военна помощ за Киев да не спира.

Миналата седмица законопроектът за помощта за Украйна беше одобрен и от Камарата на представителите на Конгреса на САЩ с 368 гласа за срещу 57 против.

Още от "Светът"

Израелският премиер Нетаняху: Отговорът на иранската атака трябва да се осъществи умно

Вчера израелската армия обеща да отвърне на масираната и безпрецедентна атака на Иран, въпреки призивите на много страни, начело със САЩ, да се избегне разрастване на конфронтацията в Близкия изток

Прочетете повече прочетете повече

Русия си е поставила за цел да превземе град Часов Яр до 9 май, каза главнокомандващият украинската армия

Евентуално превземане на населеното място на запад от опустошения град Бахмут за Деня на победата на Съветския съюз във Втората световна война би бил от стратегическо значение за духа на руската армия

Прочетете повече прочетете повече

Украйна има нужда от помощ също като Израел, каза Зеленски, осъждайки иранското нападение с дронове и ракети

От месеци насам Зеленски призовава западните съюзници на Украйна, най-вече САЩ, да проявят "политическа воля" и да снабдят Киев със системи за ПВО и боеприпаси

Прочетете повече прочетете повече

Конгресмен републиканец очаква одобрение на помощта за Украйна тази седмица

На свой ред председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън заяви, че тази седмица конгресмените ще се опитат да приемат законопроект с допълнителна помощ за Израел

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени