Американското разузнаване е помогнало на украинските военни да потопят крайцера "Москва"

Засега САЩ отказват да дават на украинците разузнавателна информация за потенциални цели вътре в Русия

Ракетният крайцер "Москва"
Ракетният крайцер "Москва" Източник: Одеса онлайн

Украинските въоръжени сили са получили точна и сигурна информация от американското разузнаване по време на операцията за унищожаване на руския ракетен крайцер "Москва". Това съобщава телевизия CNN като се позовава на източници от министерството на отбраната на САЩ, запознати със ситуацията. 

 

"Украинските сили, забелязвайки руския военен кораб в Черно море, се свъраха със своите американски контакти, за да потвърдят, че това е наистина ракетния крайцер "Москва".

 

Американската страна отговори, че това е точно този кораб и предоставиха разузнавателни данни за местонахождението му", съобщават източниците на телевизията. 

 

Те не уточняват дали американското разузнаване е било уведомено, че се готви удар с ракети "Нептун" по фламана на руския Черноморски флот. Решението е взето самостоятелно от Киев, допълват източниците. 

 

Засега САЩ отказват да дават на украинците разузнавателна информация за потенциални цели вътре в Русия. "Ние не предоставяме разузнавателни данни за разположението на руските висши военни ръководители и не вземаме участие в определянето на целите на ВСУ", заяви прессекретаря на Пентагона Джон Кърби. 

Още от "Светът"

Словакия предостави защита на лице, обвинено от Чехия, че води проруска кампания на влияние

Марчевски беше поставен в чешкия санкционен списък през март, след като разузнавателните служби на републиката съобщиха, че той управлява регистрирания в Чехия уебсайт "Гласът на Европа"

Прочетете повече прочетете повече

Тежки сблъсъци между пропалестински демонстранти и контрадемонстранти в кампуса на Калифорнийския университет в Лос Андж

Вчера полицаи с щитове за борба с безредиците нахлуха в кампуса на Колумбийския университет в Ню Йорк, за да разчистят барикадирали се студенти

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени