Американското разузнаване няма да е изненадано, ако се окаже, че COVID-19 е лабораторно творение

Правим всичко възможно и използваме всички ресурси, с които разполагаме, за да хвърлим светлина върху това, каза директорът на ЦРУ Уилям Бърнс

Аврил Хейнс
Аврил Хейнс Източник: Glav.su

Американските разузнавателни служби все още не изключват хипотезата за инцидент в лаборатория, който би могъл да обясни появата в китайския град Ухан на коронавирусната пандемия. Това заявиха представители на разузнавателната общност на САЩ на тяхното първо изслушване в комисии в американския Конгрес, откакто бяха избрани на постовете си, предаде Франс прес.

 

Директорката на националното разузнаване на САЩ Аврил Хейнс каза, че разузнавателната общност не знае точно кога, как или къде е станало първоначалното предаване на вируса на COVID-19. Тя спомена, че в тази насока има две теории - едната, че коронавирусът се е появил при човешки контакт със заразени животни, а другата - че е резултат от инцидент в лаборатория. Хейнс добави, че разузнаването продължава да работи по този въпрос и да събира информация.

 

Уйлям Бърнс
Уйлям Бърнс Източник: Katehon.com

"Правим всичко възможно и използваме всички ресурси, с които разполагаме, за да хвърлим светлина върху това", каза директорът на ЦРУ Уилям Бърнс. "Но онова, което е ясно за нас и за нашите експерти, е че китайските ръководители не бяха напълно откровени или прозрачни в тяхното сътрудничество с Международната здравна организация относно произхода на коронавируса", допълни той.

 

Разузнавателните служби сътрудничат с други правителствени агенции и университети, за да се опитат да установят откъде идва точно вирусът, каза пък генерал Пол Накасоне, ръководител на агенцията за военно разузнаване.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени