"Амнести интернешънъл" определи руския въздушен удар по театъра в Мариупол като военно престъпление

Това са заключенията в доклад на организацията

Амнести интернешънъл
Амнести интернешънъл Източник: Telegram

"Амнести интернешънъл" определи руския въздушен удар по театъра в украинския град Мариупол през март като военно престъпление, предаде ДПА. Правозащитната организация е събирала доказателства за тази атака в продължение на три месеца и представи заключенията си в доклад, публикуван днес. Той съдържа 52 свидетелски изявления, 28 от които са от хора, които са били близо или вътре в театъра в момента на нападението.

 

"След продължило месеци подробно разследване, анализи на сателитни снимки и снемане на показания от десетки свидетели, ние заключихме, че ударът е очевидно военно престъпление, извършено от руските сили", каза генералният секретар на "Амнести интернешънъл" Аниес Каламар.

 

Организацията е сигурна, че на 16 март руски изтребител е пуснал две 500-килограмови бомби върху сградата, където били намерили убежище цивилни. Най-малко 12 мирни граждани са били убити при въздушния удар, а още много - тежко ранени.

 

Тези числа са по-ниски от предишни оценки, като организацията обясни, че голям брой хора са напуснали театъра в дните преди атаката. Повечето от останалите в сградата хора са намерили убежище в мазето или в други части на театъра, където останали незасегнати от пълната сила на взрива, пише в доклада.

 

Хиляди цивилни в Мариупол бяха убити при руски въздушни удари по време на обсадата на града, която в крайна сметка приключи в средата на май, когато той беше превзет от Русия, припомня ДПА.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени