Аналена Бербок: На Путин му е рано да се радва - не само продължаваме подкрепата за Украйна, но и ще я увеличим

Външният министър на Германия не съобщи подробности

Зеленски и Бербок
Зеленски и Бербок Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

Германският външен министър Аналена Бербок потвърди плановете на федералното правителство за значително разширяване на подкрепата за Украйна. "Колкото и силна да е сегашната кризисна дипломация по отношение на Близкия изток, за нас също е важно да се изправим пред геополитическите предизвикателства тук, на място", каза тя на среща на външните министри в Брюксел в понеделник. "Нашата подкрепа ще бъде значително разширена, особено през следващата година", добави тя.

 

Бербок не предостави никакви подробности за плановете през 2024 г. Говорейки за следващите седмици и месеци, тя спомена така наречения "зимен отбранителен щит", който включва доставката на друга система за противовъздушна отбрана "Пейтриът" и генератори на електроенергия за Украйна. Според министъра на външните работи на Германия това трябва да предотврати руските атаки и да помогне на украинците да не замръзнат през идващата зима. Баербок коментира и възможните надежди на руския президент Путин за намаляване на подкрепата за ЕС поради ескалацията на конфликта в Близкия изток: "На Путин му е рано да се радва, предвид драматичната ситуация в света. Защото ние не само ще продължим да подкрепяме Украйна, но и ще я разширявам и увеличавам помощта".

 

"Билд": Германските власти планират да удвоят помощта
Според публикация на вестник Bild am Sonntag, германското коалиционно правителство се е съгласило да отпусне осем милиарда евро за военна помощ на Украйна през 2024 г. вместо предварително обявените четири. Представители на министерствата на отбраната и финансите не коментираха съобщения в медиите през уикенда, позовавайки се на настоящата парламентарна процедура. Бюджетната комисия на Бундестага ще обсъди разходите за 2024 г. идния четвъртък, 16 ноември, след което бюджетът ще бъде обсъден в пленарна зала.

 

В началото на ноември федералното правителство обяви доставката на 25 танка Leopard 1A5 в Украйна, обещани по-рано. Тази партида включваше и разузнавателни дронове и радари. Общият размер на помощта за Украйна от Германия, включително хуманитарната помощ, след нахлуването на Русия в Украйна възлиза на около 24 милиарда евро.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени