Аналитиците от ISW: Украинските военни постигнаха големи успехи в южната част на страната

Подробностите са описани в последния обзор на вашингтонския Институт за изследване на войната

Украински военни
Украински военни Източник: Telegram

На 16 август украинските войски продължават своите контранастъпателни действия на поне три участъка на фронта и са напреднали в западната част на запорожка област, както и на границата на Донецко-Запорожка област, в това число освободиха село Урожайное. Това  съобщават  аналитиците от вашингтонския Институт за изследване на войната (ISW). ВСУ продължава контранастъплението по Бахмутското, Бердянското и Мелитополското направления. 

 

"Украинските съобщения за освобождаването на Урожайное съвпадат с предишни заявления на украински официални лица за освобождаването на други населени пунктове в този район и неотдавнашните съобщения на руските войски за това, че руските части в този район отстъпва", се казва в ежедневния отчет на института. 

 

Анализаторите от ISW отбелязват, че че украинските сили се придвижват на североизток от селището Роботина (на 10 км южно от Орехово) в западната част на Запорожка област и са постигнали големи успехи в прилежащите райони, ако се съди по непрекъснатата активност на украинските сили в горските масиви на североизток от този населен пункт", добавят те. 

 

Заключенията на ISW се потвърждават и от руските военни кореспонденти, които пишат, че неголеми групи украинска пехота при поддръжката на бронирана техника продължават настъплението северно и девероизточно от Роботино, а така също в направление на Вербового. Руските военни блогъри съобщават, че в момента се водят боеве в северната част на Роботино и украинската техника успешно участва в тях, тъй като ВСУ са разминирали всички минни полета в района. 

 

Аналитиците от вашингтонския институт разобличават вчерашния фейк, пуснат от руските пропагандистки издания и охотно препубликуван в западни (вкл. български), че ВСУ уж били задействали в Запорожка област своите "основни резерви" за провеждането на контранастъпателната операция. 

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени