Андрей Новаков става автор и вносител на отчета на Европарламента за 2022 г.

За първи път досега такъв доклад е поверен на българин

Андрей Новаков и Роберта Мецола
Андрей Новаков и Роберта Мецола Източник: ПП ГЕРБ

Европейският парламент определи Андрей Новаков за основен докладчик по процедурата за освобождаване от бюджетна отговорност за 2022 година. Това е един от основните доклади в работата на институцията, който анализира всички разходи в бюджета на Европарламента и прави оценка на целесъобразността на плащанията.

 

За първи път досега такъв доклад е поверен на българин. Специалистите определят миналата 2022-ра година като особено сложна за финансов отчет и анализ заради необходимостта от спешни и непредвидени плащания, свързани с оздравителни мерки след кризата с COVID-19, войната в Укракйна и разходите на институциите, реализирани в ситуация на форсмажор. В допълнение към това в същата година Европейският парламент бе обект на атаки поради повдигнати обвинения за корупция към негови членове от различни делегации.

 

Андрей Новаков и Роберта Мецола
Андрей Новаков и Роберта Мецола Източник: ПП ГЕРБ

Андрей Новаков стартира срещи и разговори с представители на всички генерални дирекции в Европейския парламент, започвайки с председателя Роберта Мецола. Двамата се обединиха, че прозрачността е основен фактор и гаранция за преодоляване на финансови нередности, опит за измами и риск от корупция. Това е и причината Роберта Мецола да инициира изготвянето на нови правила за прозрачност и деклариране на финансовите интереси на евродепутатите, които влязоха в сила в началото на месеца.

 

Представянето на първа чернова на доклада е предвидено за работно заседание на Комисията по бюджетен контрол (CONT) в края на месец януари, a депутатите от Европарламента ще гласуват резолюция по доклада на своята пленарна сесия през месец април 2024 г.

 

Андрей Новаков е член на Европейския парламент за втори пореден мандат. През последните пет години той е част от преговорния екип на Европарламентa за ежегодните бюджети на Европейския съюз. Той е координатор на ЕНП в Комисията по регионално развитие и участва в още три парламентарни комисии - Комисията по бюджети (BUDG), Комисията по транспорт и туризъм (TRAN), и Комисията по бюджетен контрол (CONT).

Още от "Светът"

Антъни Блинкен: Дори Съветите не произвеждаха толкова бързо оръжия, колкото Русия в момента

Западът трябва да направи всичко възможно, за да превърне нападението на Русия срещу Украйна в стратегическо поражение за Москва, добави държавният секретар на САЩ

Прочетете повече прочетете повече

САЩ отхвърлиха възможността Международният наказателен съд да разследва Израел

Нетаняху се опасява, че главният прокурор на МНС Карим Хан може тази седмица да издаде международни заповеди за арест за него, министъра на отбраната Йоав Галант и началника на Генералния щаб Херци Халеви

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени