Анджей Дуда отрече, че Полша спира оръжието за Киев. Премиерът Моравецки е разбран грешно

Полша не доставя повече оръжия на Украйна, защото се фокусира върху собственото си въоръжаване, заяви ден по-рано полският премиер Матеуш Моравецки

Анджей Дуда
Анджей Дуда Източник: Krzysztof Sitkowski/KPRP

Полският президент Анджей Дуда обяви, че вчерашното изявление на неговия премиер Матеуш Моравецки, че Полша няма да доставя повече оръжия на Украйна, е било изтълкувано погрешно, предадоха Франс прес и БТА.

 

"Думите (на Матеуш Моравецки) бяха изтълкувани по възможно най-неправилния начин ... Според мен министър-председателят имаше предвид, че няма да прехвърлим на Украйна новите оръжия, които в момента придобиваме за модернизиране на полскато армия", обясни Дуда пред телевизия Те Фау Ен 24.

 

Полша не доставя повече оръжия на Украйна, защото се фокусира върху собственото си въоръжаване, заяви ден по-рано полският премиер Матеуш Моравецки, предаде Франс прес. Това изявление бе направено няколко часа след като Варшава извика спешно украинския посланик в Полша, за да протестира срещу думите на президента на Украйна Володимир Зеленски, изречени пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

 

"Ние не прехвърляме повече никакви оръжия на Украйна, защото ние самите се въоръжаваме с по-модерни оръжия", заяви Моравецки пред полската частна телевизия "Полсат" относно военната и хуманитарната подкрепа на Полша за Украйна въпреки конфликта за украинското зърно.

 

Полският премиер не уточни кога Полша, един от най-големите доставчици на оръжие за Украйна, е спряла да й доставя оръжия, нито дали това има връзка с конфликта относно зърното.

 

"Ние се съсредоточаваме върху бързото модернизиране и въоръжаване на полската армия, за да стане тя една от най-могъщите сухопътни армии в Европа и то в най-кратки срокове", обясни той.

 

Моравецки също така поясни, че военният хъб, разположен в град Жешов, в югоизточната част на страната, през който преминава западна техника за Украйна, функционира нормално.

Още от "Светът"

Украйна и балтийските страни ще бойкотират срещата на ОССЕ в Скопие заради участието на Сергей Лавров

Присъствието на Лавров поражда риск "от легитимиране на един агресор, каквато е Русия, като пълноправен член на нашата общност от свободни страни, се казва в тяхно съвместно изявление

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени