Анджей Дуда: Полша ще предаде на Украйна всичките си МиГ-29

Полският президент припомни, че Варшава е дала на Украйна над 300 танка Т-72 и PT-91, тя е и сред инициаторите за създаването на т.н. "танкова коалиция"

Анджей Дуда
Анджей Дуда Източник: Krzysztof Sitkowski/KPRP

Полша ще продължи да прехвърля своите изтребители МиГ-29 едновременно с подмяната на самолетния си парк с южнокорейски FA-50 (модернизираната версия на T-50). Това заяви полският президент Анджей Дуда по време на съвместна пресконференция във Виена заедно с австрийския президент Александър фон дер Белен. 

 

Полският президент подчерта, че неговаат страна ще продължи да подкрепя Украйна, цитиран от агенция PAP. И добави, че Полша заема трето място сред страните, даващи военна помощ на Киев. 

 

Анджей Дуда припомни, че Варшава е дала на Украйна над 300 танка Т-72 и PT-91, тя е сред инициаторите за създаването на т.н. "танкова коалиция", изпратила танкове Leopard. Полският президент допълни, че Варшава е дала на сражаващата се с руската агресия страна гаубици Krab, както и изтребители МиГ-29. 

 

Анджей Дуда изтъкна, че Полша ще получи от САЩ изтребители F-35. "Тяхното производство вече е в ход", разкри полският президент. Той допълни, че преди дни полският премиер Матеуш Моравецки е бил на посещение в САЩ, където е водил преговори с представители на компанията Lokheed Martin - производител на тези самолети. 

Още от "Светът"

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени