Ангела Меркел изрази притеснения за бъдещето на ЕС

Средносрочният или дългосрочен преход на нашите енергийни запаси трябва да се движи в посока към климатична неутралност, настоя тя

Ангела Меркел
Ангела Меркел Източник: EPA
Германската канцлерка Ангела Меркел, която се готви да напусне политическата сцена, изрази днес притеснения за бъдещето на ЕС, като заяви, че наследниците й ще бъдат изправени пред сериозни проблеми, засягащи върховенството на закона, миграцията и икономиката, предаде Франс прес.
 
При оттеглянето си от канцлерския пост оставям Европейския съюз "в ситуация, която ме притеснява", заяви Меркел. "Преодоляхме множество кризи, но все още имаме серия нерешени проблеми", подчерта тя след срещата на върха на ЕС в Брюксел, която се очаква да бъде последната с нейно участие.
 
Меркел подчерта също, че вземаните от страните членки мерки срещу нарастването на цените на енергията не трябва да пречат на преминаването към възобновяеми енергийни източници, предаде Ройтерс.
 
"Средносрочният или дългосрочен преход на нашите енергийни запаси трябва да се движи в посока към климатична неутралност и временни повишения на цените на електроенергията не трябва да възпрепятстват това", подчерта канцлерката на пресконференцията.
 
Тя добави, че дискусиите на европейските лидери за неотдавнашното повишение на цените на електроенергията са довели до цяла серия от конкретни мерки, които страните членки могат да използват, за да реагират при нужда в подобни ситуации.

Още от "Светът"

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени