Ангела Меркел влезе в спор с Нафтали Бенет при последната си визита в Израел

Според израелския премиер палестинска държава ще означава "държава на терора"

Ангела Меркел и Нафтали Бенет
Ангела Меркел и Нафтали Бенет Източник: Gov.il
Канцлерката на Германия Ангела Меркел получи днес топло посрещане при последната си официална визита в Израел. Много бързо обаче проличаха различията между двете съюзнически държави по ключови въпроси като иранската ядрена програма и създаването на палестинска държава, предаде Асошиейтед прес.
 
Меркел каза на съвместна пресконференция с израелския премиер Нафтали Бенет, че Германия остава ангажирана да съживи международното ядрено споразумение с Иран - стъпка, на която Израел категорично се противопоставя. Тя също така заяви, че според Германия най-добрият начин за слагане на край на продължаващия с десетилетия конфликт на Израел с палестинците е те да имат две отделни държави.
 
"Мисля, че по този въпрос, макар и сега да изглежда безнадеждно, идеята за двудържавно решение не бива да бъде отхвърляна и погребвана, както че и палестинците трябва да могат да живеят в сигурност, в (своя собствена, бел. ред.) държава", каза Меркел.
 
Бенет контрира бързо с думите, че палестинска държава ще означава "държава на терора", която ще се намира "на около седем минути от дома ми от всяка друга точка в Израел". Премиерът нарече себе си "прагматичен човек" и каза, че вместо това е готов да предприеме стъпки за подобряване на условията на живот за палестинците на Западния бряг и в ивицата Газа.
 
Високопоставеният палестински представител Хусейн аш Шейх, отговарящ за отношенията с Израел, реагира гневно на думите на Бенет. "Най-ужасната форма на тероризъм е окупацията, а не основаването на палестинска държава", написа той в Туитър.
 
Що се отнася до ядрената сделка от 2015 г., по която Германия е ключова страна и която пропадна заради оттеглянето от нея на САЩ, Меркел заяви, че тя "не е идеална, но е по-добре, отколкото да нямаме споразумение". Бенет отвърна, че няма смисъл да се правят отстъпки на иранците, защото те приемат това за проява на слабост.
 
Това бяха едни от малкото разногласия между Германия и Израел, които проличаха по време на двудневното посещение на Меркел в края на 16-годишното й управление, белязано от почти безрезервна подкрепа за Израел. На всяка среща или проява, в която взе участие, Меркел бе приветствана като "истински приятел" на Израел.
 
"Оптимистка съм, че всяко германско правителство, включително това след моето, ще се чувства ангажирано към сигурността на Израел и мисля, че всеки мой приемник, който стане германски канцлер, ще гледа на нещата по същия начин", каза тя

Още от "Светът"

Президентът на РСМ след среща с Петков: В България има македонци! Никой няма право да ни се бърка в конституцията!

Кирил Петков е нетрадиционен политик, с нестандартен речник, който не използва реторика, позната от предишни времена, каза Пендаровски

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени