Антъни Блинкън: Доставките на F-16 за Турция са въпрос на национален интерес за САЩ

През октомври 2021 г. Анкара поиска да се сдобие с 40 изтребителя F-16 и почти 80 комплекта за модернизация на стойност $6 млрд.

Антъни Блинкен и Мевлют Чавушоглу
Антъни Блинкен и Мевлют Чавушоглу Източник: Twitter

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън заяви, че за администрацията на САЩ е въпрос на "национален интерес и сигурност" да достави на Турция нови самолети F-16 и да осигури модернизацията на изтребителите, с които тази страна разполага, предаде Анадолската агенция.

 

Блинкън каза това на пресконференция в Анкара, след като разговаря днес с турския външен министър Мевлют Чавушоглу . Американският първи дипломат заяви, че администрацията на президента Джо Байдън продължава да подкрепя доставката на F-16 за Турция.

 

"Както казва и президентът Байдън, за нас винаги е била важна способността на Турция и НАТО за съвместни операции", посочи още той.

 

"Заставаме рамо до рамо в борбата с общите предизвикателства пред сигурността", заяви държавният секретар на САЩ, като приветства ролята на Турция в подкрепа на Украйна.

 

През октомври 2021 г. Анкара поиска да се сдобие с 40 изтребителя F-16 и почти 80 комплекта за модернизация на стойност $6 млрд.

 

Доставките на американско въоръжение за Турция обаче станаха обект на спорове в САЩ, след като Анкара придоби руски ракетни системи С-400, заради което беше отстранена от програмата за изтребителите от пето поколение F-35.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени