Антъни Блинкън се срещна с Ван И в началото на втория ден от визитата си в Китай

Двете страни са изразили желание да стабилизират двустранните отношения, въпреки "дълбоките" различия, както се изрази един американски представител

Блинкен и Ван И
Блинкен и Ван И Източник: АП

Американският държавен секретар Антъни Блинкън се срещна с най-високопоставения китайски дипломат Ван И в началото на втория ден от визитата си в Китай, предаде Ройтерс. Блинкън и Ван се ръкуваха пред знамената на САЩ и Китай в правителствената резиденция "Дяоюйтай" в западната част на Пекин, преди да влязат в заседателната зала, придружавани от своите делегации.

 

Все още не е ясно дали днес Блинкън ще се срещне с китайския президент Си Цзинпин. Според източник на Ройтерс такава среща се очаква, но засега не е потвърдена от американския Държавен департамент. В първия ден от визитата си Блинкън проведе "откровен" и "конструктивен" разговор с китайския си колега Цин Ган.

 

Срещата между двамата водещи дипломати е продължила над седем часа и половина и те са обсъдили теми като Тайван, човешките права и спирането на потока от Китай към САЩ на вещества, използвани за производството на фентанил.

 

Двете страни са изразили желание да стабилизират двустранните отношения, въпреки "дълбоките" различия, както се изрази един американски представител. Освен това е било договорено Цин да посети Вашингтон, макар че засега няма обявена официална дата.

 

"Въпреки слабите очаквания за какъвто и да е пробив по време на визитата на Блинкън в Пекин, все още има надежда, че двете страни могат да запазят "долната граница" в отношенията си", се казва в публикувана днес редакционна статия на китайския в. "Глобъл таймс".

 

Американски длъжностни лица снощи са заявили пред журналисти, че нямат илюзията, че въпросите ще бъдат решени с няколко срещи, но започването на разговори само по себе си е постижение. "Това ще е процес на постоянна дипломация", е казал високопоставен представител на американския Държавен департамент, пожелал анонимност.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени