Антъни Блинкън ще се срещне днес със Сергей Лавров

През последните няколко седмици бяха положени усилия за намаляване на заплахата от руски военни операции срещу Украйна, но засега без резултат

Антъни Блинкън и Сергей Лавров
Антъни Блинкън и Сергей Лавров Източник: Интернет

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън ще се срещне днес в Женева с руския външен министър Сергей Лавров, за да обсъди с него кризата около Украйна, предаде ДПА.


Днешната среща на Блинкън с Лавров е поредният опит за намиране на дипломатическо решение на украинската криза. Напрежението нарасна, след като Русия струпа войски на границата си с Украйна.


Докато САЩ и западните им съюзници настояват Русия да изтегли войските си от граничните райони, Москва иска да получи гаранции за сигурността си и уверение, че НАТО повече няма да се разширява на изток. Русия разкритикува и предоставянето на военна помощ от САЩ на Украйна.


"Това, което се опитваме да направим, е да снабдим Украйна със защитни средства, което може би ще възпре по-нататъшната руска агресия", каза Блинкън вчера.


През последните няколко седмици бяха положени усилия за намаляване на заплахата от руски военни операции срещу Украйна, включително в рамките НАТО, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и чрез преки преговори с Москва, но засега без осезаем резултат.

Още от "Светът"

Ген. Каволи: Победата на Украйна няма да е достатъчна - Русия ще бъде заплаха в продължение на много години

Кремъл се опитва да възстанови загубите си в Украйна, за да концентрира основните си сили в западните райони на Руската федерация, заяви командващият силите на САЩ в Европа

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени