Антъни Блинкен: Дори Съветите не произвеждаха толкова бързо оръжия, колкото Русия в момента

Западът трябва да направи всичко възможно, за да превърне нападението на Русия срещу Украйна в стратегическо поражение за Москва, добави държавният секретар на САЩ

Антъни Блинкен
Антъни Блинкен Източник: Wikipedia

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкен заяви по време на Световния икономически форум, че Руската федерация се е научила да произвежда нови оръжия и боеприпаси толкова бързо, колкото никога досега в историята.

 

"Ако погледнете какво е направила Русия през последната година по отношение на производството на боеприпаси, ракети, танкове и бронирани превозни средства, ще видите, че ги е произвела по-бързо, отколкото някога в съвременната история, включително по време на Студената война, когато съществуваше СССР. Как е успяла да го направи? Защото получава значително производство на оборудването, микроелектрониката, оптиката, най-вече от Китай", отбелязва Блинкен.

 

Според него Русия не би могла да увеличи толкова много темповете на производство на оръжия без помощта на Китай. "70% от машинните инструменти и 90% от микроелектрониката идват от Китай. Сега това са изделия с двойна употреба, но ние много ясно знаем къде отиват. Това позволява на Русия да продължи агресията си срещу Украйна, иначе Китай казва, че би искал войната да приключи", каза Блинкен.

 

Той също така заяви, че Западът трябва да направи всичко възможно, за да превърне нападението на Русия срещу Украйна в стратегическо поражение за Москва.

 

"На Русия ѝ се наложи да положи много усилия, за да заобиколи контрола върху износа и санкциите. Тя преориентира икономиката си по начин, който не е устойчив. Това може да работи в краткосрочен план, но не е устойчиво в дългосрочен план. И като цяло Русия е по-слаба в икономическо отношение, по-слаба във военно отношение, предвид унищожаването на много от нейните сили. По-слаба е и в дипломатически план в голяма част от света - не в целия свят, но в голяма част от него", каза той.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени