Антъни Блинкен към Киев: Имате зелена светлина от САЩ за удари срещу цели в Русия с американски оръжия

Той също заяви, че Русия трябва да плати за това, което унищожи, а САЩ възнамеряват да конфискуват замразени руски активи, за да направят това.

Зеленски и Блинкен
Зеленски и Блинкен Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

Съединените щати ще предоставят на Украйна допълнителни 2 милиарда долара външно военно финансиране, каза в сряда държавният секретар Антъни Блинкън, цитиран от Ройтерс.

 

Той говори на съвместна пресконференция в Киев заедно с украинския външен министър Дмитро Кулеба, като добави, че подкрепата ще бъде насочена към инвестиране в индустриалната база на Украйна.

 

Блинкън каза, че Вашингтон и Киев ще подпишат двустранно споразумение за гаранции за сигурност през следващите седмици.

 

Според него "трудната работа" по подготовката на споразумението вече е приключила. "Мисля, че много скоро ще завършим изготвянето на текста на споразумението. (...) Вярвам, че ще можем да подпишем това споразумение след няколко седмици", каза Блинкен на пресконференция с украинския външен министър Дмитро Кулеба в Киев.

 

Според държавния секретар на САЩ споразумението ще предвижда отпускане на помощ на Украйна за следващото десетилетие. Блинкен също повтори, че Съединените щати са съсредоточени върху изпращането на ракетни системи Patriot и други критични средства за противовъздушна отбрана в Украйна.

 

По-рано Bloomberg написа, позовавайки се на източници, че САЩ обмислят възможността да изпратят още една батарея Patriot в Киев заедно с радари.

 

Блинкън също отбеляза, че САЩ не призовават Украйна да нанася удари по цели на руска територия с оръжия, доставени от Вашингтон, но смятат, че Киев трябва сам да вземе решение за това.

 

Във вторник Блинкен изнесе реч в Киевския политехнически университет в която каза, че САЩ ще стоят до Украйна, докато не бъде гарантиран нейният суверенитет в областта на сигурността. Той също заяви, че Русия трябва да плати за това, което унищожи, а САЩ възнамеряват да конфискуват замразени руски активи, за да направят това.

 

Той припомни, че преди година в Хелзинки е изнесъл реч, в която каза че агресията на Владимир Путин срещу Украйна е стратегически провал. Той повдигна темата отново в новата си реч и похвали "стратегическия успех" на Украйна.

 

Блинкен изброи такива успехи като подписани двустранни споразумения с гаранции за помощ на Украйна от дузина страни, задълбочаването на сътрудничеството ѝ с НАТО и откриването на корабен маршрут за износ на зърно през черноморските пристанища.

 

Всичко това, според Блинкен, предполага, че Украйна в крайна сметка ще спечели, а привържениците на популярната теза, че времето е на страната на Путин, грешат.

Още от "Светът"

Християн Мицкоски се закле като премиер на РСМ и заплаши: Българският диктат няма да мине, докато съм на поста

Правителствената коалиция се състои от ВМРО-ДПМНЕ, албанската коалиция ВЛЕН/Вреди и движение ЗНАМ, които имат огромно мнозинство от 78 народни представители в 120-местния парламент

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени