Антъни Блинкен: Недопустимо е в Сирия още да има 10 000 пленени бойци на Ислямска държава

През последните месеци имаше над 25 нападения с жертви, които според иракските власти са дело на бойци на И

Антъни Блинкен
Антъни Блинкен Източник: Twitter
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че в лагери на оглавяваните от кюрдите Сирийски демократични сили все още се намират 10 000 пленени бойци на групировката "Ислямска държава" (ИД), неприети от страните им на произход. Това е недопустимо, подчерта Блинкен, предаде Ройтерс.
 
Говорейки на откриването на конференция в Рим за подновяване на международните усилия за борба срещу ислямистката групировка, Блинкен заяви, че Вашингтон продължава да призовава страните, включително 78-те, които са част от коалицията срещу ИД, да си приберат гражданите, които са се присъединили към организацията. "Тази ситуация е просто нетърпима. Това просто не може да продължава до безкрай. САЩ продължават да приканват страните на произход, включително партньорите от коалицията, да репатрират, реабилитират, а където това е възможно, и да съдят гражданите си", каза той.

Друг ключов елемент за окончателния разгром на "Ислямска държава" е справянето със заплахата от групировката извън Сирия и по-точно в Африка, каза Блинкен.
 
Италианският министър на външните работи Луиджи Ди Майо призова да не бъде свалян гардът срещу джихадистката групировка. Той изрази особено силно безпокойство по повод активността на "Ислямска държава" в Африка и предложи да бъде създадена международна работна група, която да следи за терористичната заплаха от страна на групировката на този континент. Държавният секретар на САЩ подкрепи италианската инициатива.
 
Възникнала първоначално като разклонение на "Ал Кайда", след 2014 г. ИД превзе обширни територии в Сирия и Ирак и наложи режим на терор с публични екзекуции и нападения, извършване от нейни привърженици в чужбина. През 2017 г. беше обявено, че тя е разгромена във военно отношение, но не е преставала да извършва екстремистки действия в някои части на Северен Ирак и през пропускливата граница със съседна Сирия.
 
През последните месеци имаше над 25 нападения с жертви, които според иракските власти са дело на бойци на ИД. При бомбения атентат през януари на оживен пазар в Багдад загинаха над 30 души. През последните години по-силни станаха и някои радикални групировки, свързани с Ал Кайда и "Ислямска държава", в района на юг от Сахара въпреки разполагането там на хиляди военнослужещи от регионални и западни страни и от ООН.

Още от "Светът"

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени