Антъни Блинкен: Очакваме ускоряване на европейската интеграция на Македония

Тази позиция е изразил държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в телефонен разговор с Румен Радев

Антъни Блинкен
Антъни Блинкен Източник: Twitter
Очакване за ускоряване на процеса на европейска интеграция за югозападната ни съседка е изразил държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в телефонен разговор с българския президент Румен Радев. Разговорът се е провел по инициатива на Блинкен, поясняват от президентството. Обща е била позицията, че това е в интерес на стабилността и сигурността не само на региона, но и на Европа. Радев е припомнил последователната подкрепа на страната ни за членството на Република Северна Македония и е призовал за постигането на устойчиви и необратими резултати в изграждането на добросъседски отношения, както и за стриктното спазване на Копенхагенските критерии за членство, което ще ускори и процеса по приемането на преговорна рамка от ЕС за югозападната ни съседка.
 
Припомняме, че в края на миналата година България на практика блокира започването на преговори на Северна Македония за членство в Европейския съюз (ЕС). Това стана след видеоконферентно заседание на външните министри на държавите от ЕС. На това заседание тогавашният външен министър Екатерина Захариева е потвърдила официалната позиция на София, че не може да одобри рамката за преговорите на Северна Македония за членство с ЕС. За приемане на преговорната рамка се изисква единодушие на държавите членки на ЕС. Без нея преговори за членство със страната кандидат не могат да започнат. Тя може да бъде одобрена и на по-късен етап.
 
В рамките на разговора между Радев и Блинкен са били обсъдени различни теми, сред които стратегическото партньорство между България и САЩ, санкциите по Глобалния закон "Магнитски" срещу български физически лица и компании, сътрудничеството в сферата на сигурността и отбраната, възстановяването след пандемията от коронавирус и др.
 
Радев е определил наложените в началото на юни санкции по Глобалния закон "Магнитски" като силен знак в подкрепа на стремежа на българските граждани за утвърждаване на демокрацията, справедливостта и прозрачността. Това е принос на САЩ в борбата с корупцията, както и за укрепване на демокрацията и насърчаване на потенциала на българската икономика, е заявил от своя страна Антъни Блинкен.
 

Още от "Светът"

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени