Антъни Блинкен разговаря за пръв път с външния министър на Саудитска Арабия

От Белия дом казаха тази седмица, че ще САЩ ще прекрати американската подкрепа за водената от Саудитска Арабия военна кампания в Йемен и ще положи усилия за слагане на край на войната

Антъни Блинкен
Антъни Блинкен Източник: Twitter

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен разговаря вчера по телефона за пръв път с външния министър на Саудитска Арабия, съобщи Саудитската агенция по печата, цитирана от Ройтерс. Саудитският топдипломат принц Фeйсал бин Фархан Ал Сауд поздрави Блинкен за новия пост и каза, че кралството се надява да работи със САЩ по общите предизвикателства и за поддържането на регионалната стабилност. Новото правителство на президента Джо Байдън каза тази седмица, че ще прекрати американската подкрепа за водената от Саудитска Арабия военна кампания в Йемен и ще положи усилия за слагане на край на войната.

Вчера САЩ изразиха намерение да извадят йеменските хуси - срещу които се бори саудитската коалиция - от списъка си с терористични движения. Първото обаждане на Блинкен с представител на държава от Персийския залив в качеството на държавен секретар бе с външния министър на Обединените арабски емирства.

Източник: Reuters

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени