Антъни Блинкен: Русия е заплаха за интересите на съюзниците на САЩ

Блинкен отговори, че САЩ ще подкрепя Украйна срещу руската агресия и анексия на Крим и части от Източна Украйна

Антъни Блинкен
Антъни Блинкен Източник: CDN

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че Русия представлява заплаха за американските интереси, както и за съюзниците на Вашингтон във всички части на Европа. Ръководителят на американското външно министерство направи изявления по този въпрос в сряда на  изслушване  в комисията по външни работи на Камарата на представителите на САЩ. "Считате ли Русия за заплаха за САЩ и нашите съюзници - и не само в Източна Европа, но и в Европа като цяло? И за интересите на САЩ?" - попита конгресменът Август Флюгер (републиканец, от щата Тексас). – "Да" - отговори Блинкен.

 

Републиканецът от Северна Каролина Джо Уилсън призова Блинкен да разшири списъка с участниците в проекта "Северен поток 2", срещу които Вашингтон налага санкции, както може да се види на видеото от  1 час и 17 мин. нататък. Той попита и за руската агресия срещу Украйна, на което Блинкен отговори, че САЩ ще подкрепя Украйна срещу руската агресия и анексия на Крим и части от Източна Украйна.


"Вече наложихме санкции на един ключов участник. И много активно обмисляме допълнителни санкции на срещу всеки, който попада под тях във връзка с подкрепата за изграждането на газопровода", каза държавният секретар. Вашингтон открито се противопоставя на изграждането на газопровода "Северен поток 2" и полага активни усилия да блокира този проект, главно с оглед париране влиянието на Москва и подкрепа на Украйна като държава, през която руският природен газ тече към Европа. Законодателството, прието в САЩ през последните няколко години, предвижда възможност за прилагане на едностранни ограничителни мерки, включително по отношение на фирми, участващи в изпълнението на проекта "Северен поток 2".

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени