Антъни Блинкeн: Санкции срещу Русия сега заради Украйна ще осуетят възпирането

Държавният секретар на САЩ отрече връзка между половинчатата политика на САЩ към Русия и зависимостта за налагане контрол на иранската ядрена програма

Антъни Блинкен
Антъни Блинкен Източник: Twitter

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен отхвърли днес идеята за налагане на икономически санкции срещу Русия сега, като обясни, че това би подкопало възможностите на Запада да възпре евентуална руска агресия в Украйна, предаде Ройтерс.

 

"Целта на тези санкции е да възпрат руската агресия. Затова ако те бъдат задействани сега, ще се загуби възпиращият ефект", каза Блинкън в интервю за CNN. Той подчерта, че ако още една руска военна част навлезе в Украйна по агресивен начин, това ще предизвика значителна реакция.

 

На въпрос на водещ от тв канал CBS дали ръцете на САЩ по отношение на Украйна са вързани, защото Вашингтон се нуждае от подкрепата на Москва за налагане на контрол върху иранската ядрена програма държавният секретар отговори: "Ни най-малко".

 

Русия е струпала войски по украинската граница, което породи загриженост у Запада, че може да нападне. Западът заплаши Русия с нови санкции, ако това се случи, а Москва твърди, че няма агресивни намерения, припомни Ройтерс.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени