Антъни Блинкен: Създаването на палестинска държава е единственото решение

Той подчерта, че е необходимо да се помогне на палестинците, живеещи в Газа, въпреки че контролът върху ивицата остава в ръцете на "Хамас"

Антъни Блинкен
Антъни Блинкен Източник: Twitter

В петък, докато прекратяването на огъня, с посредничество от страна на Египет между Израел и Хамас, продължи да се задържа, президентът на Съединените щати Джо Байдън заяви, че не е имало промяна в ангажимента му към сигурността на Израел. В същото време той подчерта, че решението с две държави, което предполага създаване на държава за палестинците, остава единствен отговор "на конфликта".

Решението с две държави остава единственият начин за разрешаване на израелско-палестинския конфликт. Това заяви в неделя държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в интервю за телевизионния канал ABC. "В крайна сметка това е единственият начин да се осигури бъдещето на Израел като еврейска и демократична държава и единственият начин да се даде държава на палестинците, на каквато те имат право", каза той.

 

В същото време държавният секретар добави, че въпреки че това е пътят, който трябва да се следва, постигането на споразумение на базата на този принцип няма да се случи веднага. 

Блинкен посочи, че сега е необходимо да се постигне поддържане на примирието, както и да се положат усилия за възстановяване на Газа. Той подчерта, че е необходимо да се помогне на палестинците, живеещи в Газа, въпреки че контролът върху ивицата остава в ръцете на "Хамас".

 

Според американския държавен секретар, тежката хуманитарна ситуация в ивицата Газа изисква спешно внимание. Той призова за "ангажиране на двете страни" в усилията да се постигнат "реални подобрения в живота на хората, така че израелците и палестинците да могат да живеят с равни мерки за сигурност, мир и достойнство". Държавният секретар Блинкен трябва да пътува до региона през следващите дни за множество срещи с палестински, израелски и регионални колеги, за да обсъдят усилията за възстановяване и помощ.

 

В петък президентът Джо Байдън говори на пресконференция на Белия дом в първия пълен ден от примирието, договорено на 20 май между Израел и Хамас. Повтаряйки ангажимента на Вашингтон към сигурността на Израел, Байдън настоя, че решението за две държави, предвиждащо държава за палестинците, остава "единственият отговор" на конфликта.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени