Антъни Блинкен: "Северен поток 2" е свършен факт, няма да има санкции

Иронично е, но точно Доналд Тръмп и неговата администрация бяха на път да стопират този проект с твърда и безкомпромисна политика

Байдън дава заден от твърдата политика на администрацията на Тръмп по въпроса за Северен поток-2
Байдън дава заден от твърдата политика на администрацията на Тръмп по въпроса за Северен поток-2 Източник: DPA

Настоящата американска администрация смята, че завършването на газопровода "Северен поток 2" всъщност е свършен факт и затова сега води преговори с германските власти за възможни по-нататъшни стъпки по отношение на износа на руски природен газ за Европа и осигуряване на интересите на Украйна, коментира Блинкън, цитиран от ТАСС.

 

"На практика физическото завършване на тръбопровода, струва ми се, е свършен факт", е заявил американският държавен секретар, с което за пореден път доказа, че всички приказки на Байдън по време на предизборната кампания от миналата година са били точно това - приказки за наивници. Интересно как се съчетават тези действия на днешната американска администрация и президент с обещанията преди година-две, че ще се борят с руското влияние.

 

Иронично е, но точно Доналд Тръмп и неговата администрация бяха на път да стопират този проект с твърда и безкомпромисна политика. А бяха обвинявани, че са "руски протежета" и руски "кукли на конци", при положение, че точно Тръмп и администрацията му разбиха руските разузнавателни мрежи в Европа и бяха на крачка от спиране на "Северен поток 2". 

 

"Сега Германия е на масата за преговори. И ние активно си взаимодействаме с нея, за да проучим какво може и, по мое мнение, трябва да се направи, за да ... гарантира, че транзитните плащания, които Украйна може да загуби на този етап в бъдеще поради факта, че този газопровод ще заобиколи Украйна, че способността на Русия да използва природния газ като инструмент за принуда или като оръжие срещу Украйна или някой друг е премахната".

 

 

Още от "Светът"

Окончателно: Сенатът на американския Конгрес одобри помощта за Украйна, Израел и Тайван

Най-големият от четирите законопроекта е този за помощ за Украйна. Той предвижда помощ за Киев в размер на $60,84 млрд., с която украинските сили да продължат борбата си срещу Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени