Антъни Блинкен: Стягаме санкциите срещу режима в Северна Корея заради кибертероризъм

През 2019 г. страната е успяла да открадне $2 млрд.

Антъни Блинкен
Антъни Блинкен Източник: CDN

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен възнамерява да призове страните от Югоизточна Азия да изпълнят изцяло санкциите срещу Северна Корея, наложени през годините в отговор на военните програми на Пхенян, съобщи говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс, цитиран от Асошиейтед прес.

 

Тази седмица Блинкен ще участва в Регионалния форум на АСЕАН - Асоциация на нациите от Югоизточна Азия, където планира да призове за прилагане на резолюции срещу Пхенян и да подчертае позициите на Вашингтон по други въпроси в региона, включително "призоваване на бирманската хунта незабавно прекратяване на насилието и възстановяване на Бирма по пътя на демокрацията ".

 

От 2006 г. петнадесетчленният Съвет за сигурност на ООН прие няколко резолюции, с които се санкционира Северна Корея в опит да се притисне страната да се освободи от ядрените оръжия, като САЩ налагат едностранни санкции, ограничаващи още повече икономически дейности, главно в отговор на кибератаки от Северна Корея.

 

Заради международните санкции, Северна Корея разчита на киберпрестъпност, за да запълни хазната си. През 2019 г. страната е успяла да открадне $2 млрд. Свиването през 2020 г. е най-тежкото от 1997 г. насам, когато серия наводнения, суша и неуспешни икономически политики убиха между 240 хил. и 3 млн. севернокорейци.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени