Антъни Блинкен: Турция няма поведение на съюзник

Номинираният от избрания за президент на САЩ Джо Байдън за държавен секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че Турция няма поведението на съюзник и Съединените щати ще обмисли нуждата от налагането на допълнителни санкции заради придобиването от Анкара на руски противовъздушни системи, информира Ройтерс

Антъни Блинкен
Антъни Блинкен Източник: Zonanews

Номинираният за държавен секретар Антъни Блинкен каза това при изслушването си в Комисията за външните работи на Сената на американския Конгрес. Миналия месец Вашингтон наложи дългоочакваните санкции срещу турската отбранителна промишленост заради придобиването от Анкара на противовъздушни системи С-400 от Москва. Покупката бе окачествена от Вашингтон като "сериозна грешка".
"Идеята, че стратегически, така наречен стратегически, наш партньор действа съвместно с нашите най-големи стратегически съперници в Русия е неприемлива...Мисля, че имаме нужда да анализираме въздействието на съществуващите санкции и след това да преценим дали има нужда от още", заяви пред сенаторите Блинкън.

Блинкън направи тези изявления броени часове преди встъпването в длъжност на новия американски президент Джо Байдън.
"Турция е съюзник, който в много отношения не се държи като съюзник и това е много сериозно предизвикателство за нас", каза Блинкън.
Санкциите срещу Турция бяха подкрепени и от двете партии в американския Конгрес, като това бяха първите санкции в историята, въведени от Вашингтон срещу държава-членка на НАТО.
Сериозните разногласия във връзка с покупката на С-400 са най-сериозното предизвикателство, с което ще се сблъска правителството на Байдън по отношение на Турция. Вашингтон и Анкара имат разногласия и по отношение на политиката за Сирия, дейностите на Турция по изследване на залежите на петрол и газ в Средиземно море, а също така и във връзка с намесата на Турция в Нагорнокарабахския конфликт, отбелязва Ройтерс.

 

Източник: Reuters

Още от "Светът"

Аржентина поиска да стане глобален партньор на НАТО, след като заяви, че вижда нови заплахи за сигурността си

Министърът на сигурността Патрисия Булрич заяви в интервю, че на територията на Боливия и Чили действат въоръжени групировки, свързани с Иран

Прочетете повече прочетете повече

Британското разузнаване: Руснаците повтарят тактиката от Авдеевка, за да превземат Часов Яр

Британските анализатори се позовават на изявление на командира на оперативната група "Хортица" от 18 април, според което руските сили са хвърляли по 30-40 бомби на ден

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени