Антъни Блинкен уведоми украинския външен министър за контактите си с руски представители

Русия ще понесе сериозни последици, ако ескалира ситуацията около Украйна, предупредил Блинкън руските си събеседници

Антъни Блинкен
Антъни Блинкен Източник: Twitter

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен разговаря днес по телефона с украинския министър на външните работи Дмитро Кулеба, предаде Ройтерс, като се позова на Държавния департамент. Блинкен обсъдил с Кулеба струпването от Русия на войски на границата й с Украйна.

 

Държавният секретар на САЩ също така разказал на украинския външен министър за контактите си в последно време с представители на руските власти. Русия ще понесе сериозни последици, ако ескалира ситуацията около Украйна, предупредил Блинкън руските си събеседници, каза Държавният департамент, цитиран от БТА.

 

Държавният секретар на САЩ разговаря с външния министър на Русия Сергей Лавров във вторник, припомня Ройтерс. Междувременно високопоставен представител на администрацията на американския президент Джо Байдън призова Китай да съдейства за успокояване на ситуацията около Украйна. Светът очаква отговорните сили да насърчат Русия да избере пътя на дипломацията и деескалацията, написа той в имейл, изпратен до Ройтерс.

 

Американският служител, пожелал анонимност, предупреди, че ако Русия нападне Украйна, а Китай си затвори очите, това би означавало, че той толерира или "мълчаливо подкрепя" агресията. Представителят на администрацията на Байдън направи този коментар във връзка с днешната среща в Пекин по случай откриването на зимните олимпийски игри между китайския президент Си Цзинпин и руския му колега Владимир Путин. Двете източни сили, които са в обтегнати отношения със Запада, афишираха по-нататъшно сближаване помежду си.

Още от "Светът"

Прокурорът на Международния наказателен съд заяви, че иска заповеди за арест на лидери на Израел и "Хамас", включително

Сред обвиненията са "гладът на мирни граждани като метод на водене на война" и "умишлено насочване на атаки срещу цивилно население"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени