Антъни Блинкен: Виждаме много достоверни съобщения за руски военни престъпления в Украйна

Украинският посланик в САЩ Оксана Маркарова нарече Русия "терористична държава" в интервю за FOX News

Антъни Блинкен
Антъни Блинкен Източник: U.S. Department of State

САЩ са видели "много достоверни съобщения" за целенасочени нападения срещу цивилни в Украйна, съобщи американският държавен секретар Антъни Блинкен. Той добави, че Вашингтон ги документира, за да подпомогне съответните организации при възможно тяхно разследване за военни престъпления, предаде Ройтерс.

 

"Видяхме много достоверни съобщения за целенасочени нападения срещу цивилни, които биха представлявали военно престъпление", каза Блинкън в предаването на CNN "Състоянието на съюза".

 

"Видяхме много достоверни съобщения за употребата на определени оръжия. Това, което сега правим, е да документираме всичко това, да го съберем, да го анализираме и да се уверим, че докато хората и съответните организации и институции разследват дали са извършени или се извършват военни престъпления, ще можем да ги подпомогнем", добави Блинкен.

 

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова за разследване дали Русия извършва военни престъпления в Украйна.

 

"Смятам, че трябва да има ясно и категорично разследване по този въпрос", каза Фон дер Лайен в интервю за CNN. Украинският посланик в САЩ Оксана Маркарова нарече Русия "терористична държава" в интервю за FOX News. Тя отново призова Щатите да предоставят на Украйна оръжия за противовъздушна отбрана и друго въоръжение.

Още от "Светът"

Ген. Каволи: Победата на Украйна няма да е достатъчна - Русия ще бъде заплаха в продължение на много години

Кремъл се опитва да възстанови загубите си в Украйна, за да концентрира основните си сили в западните райони на Руската федерация, заяви командващият силите на САЩ в Европа

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени