Антонио Лопес, ЕНП: Притеснени сме от политическите арести в България

Той бе категоричен, че подобни действия са недопустими за което и да е правителство в ЕС

Среща с Антонио Лопес
Среща с Антонио Лопес Източник: ПП ГЕРБ

"Силно сме притеснени от незаконните политически арести, които са се случвали с членове на ГЕРБ по време на предизборната кампания в България. Ще продължим да следим още по-отблизо какво се случва в България по отношение на спазването на политическите права на гражданите и върховенството на закона".

 

Това заяви генералният секретар на ЕНП Антонио Лопес по време на среща с активисти на ГЕРБ - Кърджали, които го информираха как са осъдили МВР за незаконното им и показно задържане по време на предизборната кампания за Народно събрание през лятото. В срещата участваха още председателят на 44-тото Народно събрание и член на ИК на ГЕРБ Цвета Караянчева и българските евродепутати Андрей Ковачев, Асим Адемов, Ева Майдел и Александър Йорданов.

 

Среща с Антонио Лопес
Среща с Антонио Лопес Източник: ПП ГЕРБ

Според Антонио Лопес е недопустимо европейски граждани да бъдат задържани по инструкции на министъра на вътрешните работи, а след това да бъдат освободени без никакви обяснения и без да им бъдат повдигани обвинения.

 

"Европа вижда и чува какво се случва в България. Ще следим ситуацията много отблизо, докато не получим обяснения какво се е случвало с нашите колеги от ГЕРБ. ЕНП е най-голямата партия в Европарламента и няма да остави тази тема без последствия. Тези незаконни и политически арести ще са един от случаите, които ще поставим за разглеждане следващия път, когато говорим за върховенството на закона в България", коментира още генералният секретар на ЕНП.

 

Среща с Антонио Лопес
Среща с Антонио Лопес Източник: ПП ГЕРБ

Той бе категоричен, че подобни действия са недопустими за което и да е правителство в ЕС. Лопез изрази съжаление и че партии от семейството на ЕНП участват в управлението на България, което е позволявало да се случват подобни посегателства срещу правата на гражданите.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени