Арестуваха заместника на Шойгу за подкуп (ВИДЕО)

Тимур Иванов е най-богатият служител в руския сектор "Сигурност" - в края на 2018 г. Forbes оценява доходите на семейството му на 136,7 млн.рубли

Тимур Иванов (вляво) и Сергей Шойгу (вдясно)
Тимур Иванов (вляво) и Сергей Шойгу (вдясно) Източник: ТАСС

Московският Басмаски съд е изпратил заместник-министъра на отбраната Тимур Иванов, обвинен във вземане на подкуп в особено големи размери, в ареста до 23 юни, съобщи пресслужбата на съда.

 

"Петицията на органите за предварително разследване беше удовлетворена и срещу заместник-министъра на отбраната на Руската федерация Иванов беше избрана превантивна мярка под формата на задържане за срок от 2 месеца, до 23 юни 2024 г.", се казва в съобщението.

 

 

Иванов е обвинен по алинея 6 на член 290 от Наказателния кодекс на Руската федерация (Вземане на подкуп в особено големи размери). Според разследването той е влязъл в престъпен заговор с трети лица за извършване на престъпление - получаване на подкуп в особено големи размери под формата на предоставяне на имуществени услуги по време на работа по договор и подизпълнение за нуждите на Министерството на отбраната на Руската федерация, пише The Moscow Times.

 

Арестуваният зам.-министър на отбраната Тимур Иванов
Арестуваният зам.-министър на отбраната Тимур Иванов Източник: Telegram

Заедно с него е изпратен в ареста и друг обвиняем по делото - Сергей Бородин. Повдигнато му е обвинение по подобен член.

 

ТАСС съобщава, че заместникът на Шойгу е задържан на работното място. Той не се е признал за виновен.

"Бородин, бидейки в приятелски отношения със заместник-отбраната на Руската федерация, Иванов, който отговаряше за изграждането и основния ремонт на съоръженията на Министерството на отбраната, влезе в престъпен заговор с трети лица", добавя пресслужбата на съда.

 

Тимур Иванов стана заместник-началник на Министерството на отбраната през май 2016 г. Заплашват го до 15 години затвор. Във военното ведомство той отговаряше за въпросите, свързани с управлението на имуществото и разквартируването на войските, жилищното настаняване и медицинското осигуряване на армията. Той също така отговаря за строителните работи, ремонта на съоръженията на Министерството на отбраната на Руската федерация и военните ипотеки.

 

Лъскавият живот на зам.-министъра на отбраната на Русия Тимур Иванов
Лъскавият живот на зам.-министъра на отбраната на Русия Тимур Иванов Източник: Elika.spb.ru

Иванов е най-богатият служител в руския сектор "Сигурност" през 2019 г. според Forbes. В края на 2018 г. изданието оценява доходите на семейството му на 136,7 милиона рубли. По данни на Фонда за борба с корупцията, с рушветите Иванов си е построил дачи в Рубльовка и Твер. Строителството е извършено от изпълнители на военното ведомство.

 

Още от "Светът"

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени