Армения замрази участието си във военния съюз на Русия

От месеци премиерът заявява, че партньорството с Москва в отбраната не носи на Армения очакваните резултати

Никол Пашинян
Никол Пашинян Източник: Novosti-armenia.com

 Армения "замразява" участието си в Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС), след като пактът не отговори на нуждите на страната. Това каза премиерът Никол Пашинян в интервю за France24.


Той също така критикува руските власти, като каза, че преди няколко месеца, при военната операция на Азербайджан, върнала ѝ контрола над Нагорни Карабах, Русия "открито призова арменското население да предаде властта".

 

Освен това "пропагандата от Москва", насочена към него, не отслабва, продължи той. През октомври говорителят на външното министерство в Русия Мария Захарова обясни, че Армения, потърсила по-интензивен контакт със Запада, сама си била виновна за възникналата ситуация.


Армения и през 2023 г. не се включи в няколко събития на ОДКС, сред които са и две учения и среща на върха в Минск. Решението все още не означава закриването на руската база в Гюмри, Северозападна Армения, където има хиляди руски военни - Пашинян каза, че за момента това не се обсъжда, а и е предмет на друг договор.


Въпреки това стъпката на Ереван е удар по ОДКС, който, редом с Русия, включва Беларус, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан и която бе критикувана от Армения, че не се намеси в напрежението с Азербайджан.

 

През 2020 г. конфликт между двете страни остави части от анклава Нагорни Карабах (населен с арменци, но признат международно за част от територията на Азербайджан) под контрола на Баку, а миналата година военна операция прогони над 100 хил. арменци от домовете им. 

 

Русия казва, че Азербайджан, овладявайки отново Карабах, е действал на своя международно призната територия (това действително не бе нападение срещу Армения, която отказа да се намеси), но Пашинян говори за предшестващия период, при предишни стълкновения.


"Договорът за колективна сигурност не изпълни целите си по отношение на Армения, особено през 2021 и 2022 г. И не бихме могли да позволим това да се случи, без да забележим", каза той. "Сега на практика сме замразили участието си. Какво следва, ще трябва да видим".


От месеци премиерът заявява, че партньорството с Москва в отбраната не носи на Армения очакваните резултати и е давал сигнал, че членството в ОДКС е в процес на преглед. През октомври каза, че страната му няма полза от руските военни бази.

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени