Армията на Украйна обяви висока готовност за членство в НАТО

През декември 2014 г. Върховната Рада на Украйна измени два закона, отказвайки се от необвързания статут на държавата

Армията на Украйна обяви висока готовност за членство в НАТО
Армията на Украйна обяви висока готовност за членство в НАТО Източник: Яндекс

Главнокомандващият въоръжените сили на Украйна Руслан Хомчак увери, че украинските военни са готови за членство в НАТО, като ги оцени с 8,5-9 точки по десетобалната система.

"Сигурен съм, че ще бъдем пълноправни членове на НАТО... Смятам, че сред военните, на които ни дават домашна работа, по десетобалната скала бих поставил 8,5-9 точки. И аз скромно я занижавам", отбеляза Хомчак в интервю за главния редактор на изданието "Гордон", цитиран от News.bg.

 

През декември 2014 г. Върховната Рада на Украйна измени два закона, отказвайки се от необвързания статут на държавата. През юни 2016 г. бяха приети допълнителни изменения, които определят членството в НАТО като външнополитическа цел на страната. През февруари 2019 г. украинският парламент прие изменения в конституцията, закрепвайки курса на страната към ЕС и НАТО. Украйна стана шестата държава, получила статут на партньор на НАТО с разширени възможности. По-рано този статут получиха Австралия, Финландия, Грузия, Йордания и Швеция. Статутът на партньор с "разширени възможности" беше въведен в НАТО през 2014 г. за изграждане на по-дълбоки, по-специализирани двустранни отношения.

 

Бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви по-рано, че за да се присъедини към алианса, Украйна ще трябва да постигне редица критерии, чието реализиране ще отнеме много време. Експертите смятат, че Киев няма да може да претендира за членство в НАТО през следващите 20 години. 

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени