ATACMS за Украйна! САЩ дават модерни далекобойни балистични ракети на Киев, способни да ударят "отвъд Крим"

Това съобщи NBC News

Оперативно-тактически ракетен комплекс ATACMS
Оперативно-тактически ракетен комплекс ATACMS Източник: 24tv.ua

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън работи за предоставяне на Украйна на балистични ракети с голям обсег ATACMS, съобщиха два американски официални източника пред NBC News. Според тях през есента на миналата година САЩ са предали на Киев тактически ракетни системи от стар тип (с обсег 160 км). Сега Белият дом подготвя изпращането на Украйна на модерни ракети ATACMS с по-голям обсег (300 км). Те трябва да позволят на украинската армия да нанесе удар "отвъд окупирания от Русия Крим", отбелязват събеседниците на NBC.

 

Въпросът обаче все още се свежда до финансиране на помощта за Украйна. Гласуването на новия пакет от 61,4 милиарда долара в Конгреса ще се проведе не по-рано от средата на март В същото време Пентагонът заяви пред NBC, че САЩ имат ограничен брой ATACMS с голям обсег. Следователно е малко вероятно те да бъдат изпратени в Украйна без отпускане на средства за попълване на американските запаси.

 

Ако Конгресът одобри финансирането за Киев, САЩ ще включат новите ракети ATACMS в един от първите пакети за военна помощ. Освен това Пентагонът разполага с боеприпаси и артилерия, които веднага могат да отидат в Украйна, подчертаха източници на NBC. В същото време те не изключиха, че САЩ могат да се обърнат към съюзниците си и да поискат от тях да предоставят на Украйна ракети ATACMS с голям обсег, а след това да попълнят собствените си запаси.

 

Украинският външен министър Дмитро Кулеба, след среща с държавния секретар Антоний Блинкен, заяви, че те са посветили по-голямата част от разговорите на ATACMS. "Има само един начин да се унищожи руският потенциал в Украйна. Говорим за удари дълбоко в окупираните територии, заобикаляйки руската електронна война и прехващачи", каза Кулеба.

 

Решението на администрацията на Байдън да достави на Киев ракети с голям обсег стана известно след провала на преговорите между Кремъл и Белия дом за замразяване на конфликта в Украйна. Както съобщиха информирани източници пред Ройтерс, Москва ги е провеждала чрез посредници в Близкия изток. Путин предложи на САЩ да оставят окупираните територии на Украйна на Русия и да обявят прекратяване на огъня, но Вашингтон отказа да обсъжда подобни предложения без участието на Киев.

 

В същото време на 17 февруари въоръжените сили на Украйна загубиха контрол над един от ключовите укрепени райони в Донбас - Авдеевка. Русия, от своя страна, започна да напредва в пет посоки наведнъж.

Президентът на САЩ Джо Байдън разкритикува американските конгресмени, че отказват да одобрят пакет от помощи за Украйна и предупреди, че въоръжените сили на Украйна могат да продължат да отстъпват без нови доставки на оръжие. "Ще се боря, за да им осигуря боеприпасите, от които се нуждаят. Вярвам, че това противоречи на всичко, което сме като страна", подчерта Байдън.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени