Атаката на Хамас е най-големият провал на израелското разузнаване от 50 год. насам

Времето и мащабът на атаката изглежда са хванали премиера Бенямин Нетаняху неподготвен

МОСАД
МОСАД Източник: Depositphotos

Изненадващата съботна атака срещу Израел от палестинската групировка Хамас може да бъде един от най-големите провали на израелското разузнаване след войната Йом Кипур през 1973 г. Това съобщи Bloomberg. Атаката включваше десетки операции за проникване на сушата и в морето, както и ракетни удари - сложна атака, включваща планиране и координация, които разузнавателните служби биха забелязали.

 

Въпреки че израелски официални лица твърдят от месеци, че палестински екстремисти се готвят да атакуват, времето и мащабът на атаката изглежда са хванали премиера Бенямин Нетаняху неподготвен. Израел и неговият съюзник САЩ, които са отделили 3,3 милиарда долара на Израел за разходи за отбрана през 2022 г., ще проучат кой е най-отговорният и как се е случило това.

 

"Шокира ме, че те успяха да направят това и Израел или Съединените щати не обърнаха внимание на това", каза Мартин Индик, бивш посланик на САЩ в Израел и член на Съвета за външни отношения. "Липсата на подготовка , липсата на войски по границата, липсата на ограда по границата, за която платиха милиони шекели".

 

Изданието отбелязва, че атаката е извършена 50 години след като Израел не е успял да предотврати изненадващо нападение от Египет и Сирия по време на еврейския празник Йом Кипур (Страшния съд). Тогава провалът на разузнаването доведе до създаването на комисия, която да разбере какво се е объркало, и стана обект на множество проучвания.

 

Израелски служители казаха, че е твърде рано да се каже какво се е объркало и отхвърлиха всяко сравнение с 1973 г. "Истинският проблем е, че израелците не вярваха, че Хамас ще рискува да пробие границата", каза Аарон Дейвид Милър, старши сътрудник във фондацията "Карнеги". "Липсата на достатъчно израелски сили в региона беше сериозна грешка", добави той.

 

Според представител на Конгреса на САЩ, който говори при условие за анонимност, Конгресът трябва да зададе трудни въпроси, като се има предвид, че израелските и американските разузнавателни агенции трябваше да открият атака от такъв мащаб.

 

Провалът става още по-впечатляващ от факта, че израелските служби за сигурност отделят значителни ресурси за наблюдение на палестинското общество, включително Хамас, чрез лица, подаващи сигнали, както и технологии за наблюдение.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени