Атентат срещу вътрешния министър на Либия

През последните месеци Фати Али Башага предизвика гнева на няколко въоръжени групи в Триполи, след като обяви плановете си за разпускането на милициите и реинтеграцията им в официалния апарат за сигурност

Фатхи Али Башага
Фатхи Али Башага Източник: Twitter

Влиятелният вътрешен министър на Либия Фати Али Башага оцеля при опит да бъде убит на автомагистрала край столицата Триполи, съобщиха източници от обкръжението му, цитирани от "Франс прес". Няколко военни превозни средства са блокирали пътя на улица Джанзур в столицата. По предварителни данни охраната на вътрешния министър е арестувала двама души, един от нападателите е бил убит. Кортежът на Башага бил подложен на обстрел от брониран автомобил в Янзур, на десетина километра от Триполи.

 

"Полицейският ескорт на министъра отвърна на огъня. Двама от нападателите са арестувани, третият е в болница. Министърът се чувства добре", разказва източник на "Франс прес". Фати Башага бил приключил срещата си в неделя с председателя на националната петролна корпорация и се връщал в Триполи, седалището на международно признатото правителство на националното съгласие, когато конвоят му е нападнат от неидентифицирани въоръжени лица, уточни "Ал Джазира". 58-годишният вътрешен министър е успял да избяга невредим. Либийският телевизия "Либия 24" съобщи, че един от гардовете на министъра е ранен, а самият Башага не е ранен при нападението. В момента е обявено извънредно положение, над мястото на инцидента кръжи военен хеликоптер.

 

Башага бе сочен от мнозина за вероятен временен премиер, но в крайна сметка по-рано този месец на поста бе назначен Абдел Хамид Дбейба. Дбейба беше избран заедно с тричленен Временен президентски съвет в рамките на процедура под егидата на ООН. Новата изпълнителна власт ще управлява Либия до произвеждането на парламентарни избори в раздираната от война страна през декември. През последните месеци Фати Али Башага предизвика гнева на няколко въоръжени групи в Триполи, след като обяви плановете си за разпускането на милициите и реинтеграцията им в официалния апарат за сигурност.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени