Атеш: Групата, която шпионира руската армия в Крим

Участниците в нея знаят, че задачата им е самоубийствена

Атеш - групата, която шпионира руските войски в Крим
Атеш - групата, която шпионира руските войски в Крим Източник: BBC

"Имах предчувствието, че някой ме наблюдава. Сърцето ми щеше да изскочи". Мъж, когото  BBC  нарича Агент 1, прави снимки, докато е клекнал в едни храсти. Той казва, че е част от група, наречена "Атеш" - дума, която означава огън на кримскотатарски. Чрез приложение за съобщения агентът описва тайния си живот пред медията: шпиониране на руските сили в окупирания Крим.

"Сигурно две седмици планирах в главата си как и какво ще правя", казва той. "Планира маршрута, основното резервно копие, какво трябва да кажа, в случай че ме забележат". Агент Едно е изчерпателен. Прави множество снимки от различни ъгли.

 

Но това е опасна - потенциално смъртоносна - работа. Веднъж, мигове след като проучва дадена локация, той забелязва група руски военнослужещи наблизо. "Това беше ужасен момент", казва той. "Успях да се наведа до една кола и се престорих, че имам проблем с гумата. По чудо те просто не ми казаха нищо".

Един от агентите на Атеш
Един от агентите на Атеш Източник: BBC

"Атеш" казва, че събира информация за руските военни движения - най-вече в Крим, но също и в други окупирани райони и дори в самата Русия. Оперативните агенти твърдят, че тяхната информация е подпомогнала високопоставени украински удари по Крим, като удари по руски десантен кораб и подводница - Минск и Ростов на Дон - както и за атака срещу щаба на Черноморския флот на Русия през септември 2023 г.

Съвсем наскоро "Атеш" каза, че е извършил разузнавателна работа тази седмица след украински удар по възможна радарна станция в Евпатория. Военни блогъри в Русия отхвърлят мрежата като онлайн изобретение на украинското разузнаване, предназначено да надценява нивата на съпротива.

 

Чрез приложения за съобщения и манипулатор на групата BBC разговаря с петима мъже, които твърдят, че са активни агенти на "Атеш" - включително един, който казва, че в момента работи за руската армия.

Въпреки че техните твърдения не могат да бъдат независимо проверени, високопоставен източник от службите за отбрана и разузнаване на Украйна каза на BBC, че свидетелствата са достоверни. Агентите казват, че са готови да говорят с медията, защото искат да покажат, че има активно съпротивително движение.

"Не всички кримчани са зомбита и са готови да се съпротивляват дори в условията на тотална цензура", казва Агент 1. Руският военнослужещ, с когото BBC разговаря - агент Пет - знае, че неговият двойнствен живот е опасен.

Залозите са много високи – никой не иска да влезе в затвора. Заловените са изправени пред обвинения в държавна измяна и дълги присъди затвор. Всичко трябва да се подхожда внимателно и с главата. Грешките в подобни дейности са просто недопустими."

Русия анексира Кримския полуостров през март 2014 г., осем години преди пълномащабното си нахлуване в Украйна. В продължение на много десетилетия етническите руснаци съставляват мнозинството от населението, но остават значителни малцинства от украинци и кримски татари.

BBC се свърза директно с "Атеш" и разговаря с манипулатор, базиран в неокупирана Украйна. Мъжете не разкриват самоличността си поради опасност от арест. "Руските специални служби непрекъснато се опитват да идентифицират партизани", казва ни Агент 2. Той крие работата, която върши дори от най-близкото си семейство.

Тези мъже казват, че са започнали да извършват разузнавателна работа поради противопоставянето си на действията на Москва.Те твърдят, че предоставят информация за въздушна отбрана, складове, военни бази и движения на войници, понякога наблюдавайки обекти в продължение на седмици.

Агент две казва, че не получава пари за работата си, но му се възстановяват разходите, като гориво. Основният контакт на BBC с "Атеш", ръководителят, не коментира как се финансира групата, освен да каже, че има "няколко" източника на доходи.

 

Друг орган - Центърът за национална съпротива, който действа към Силите за специални операции на Украйна - е открито финансиран от правителството и работи с Атеш. Той настоява, че "Атеш" не е пропагандна конструкция и че информацията е с висока стойност.

"Ракетна атака със Storm Shadow или Himars е много скъпо нещо", казва неговият говорител, който носи маска и се подвизава под псевдонима "Ostap". "Не можем да си позволим да хвърляме боеприпаси произволно, както правят руснаците. Трябва да проверим информацията, която получаваме.""

Агент Две описва как е шофирал на повече от 100 км, за да проучи военен обект. Вървял "дълго", преди да успее да намери пролука в оградата. Той се промъква през нея, за да събере снимки и информация за военни превозни средства.

"Вълнуващо е", споделя той. "Адреналинът се покачва невероятно силно в такива моменти". През следващите дни той чува, че в този район има успешна атака: "Това е моментът, с който най-много се гордея", казва той.

Огромните атаки срещу руски военни цели в Крим се разглеждат от Киев като ключова част от контраофанзивата, която се провали другаде, особено на фронтовата линия. Полуостровът е от голямо стратегическо значение, тъй като по същество е "непотопяем самолетоносач", казва пенсионираният капитан от ВМС на Украйна Андрий Риженко.

Базиран в Крим преди анексирането и сега в Киев, той казва, че полуостровът се използва от Русия за "прожектиране на сила" от Черно море към Средиземно море и Атлантика. Това принуди Украйна да създаде нов морски път за корабите със зърно, за да избягват полуострова, след като Русия се оттегли от сделката за разрешаване на доставките. И все пак сателитните изображения показват, че украинските удари са накарали Русия да премести активи от окупирания Севастопол в руското пристанище Новоросийск.

 

За "Атеш" заплахата от проникване на проруски агенти е много реална в един мрачен свят на агенти и двойни агенти. "Опитваме се да не разкриваме стратегическите планове на агентите, които са изложени на риск да бъдат заловени от ФСБ", казва ръководителят, имайки предвид Федералната служба за сигурност на Русия. "Човек знае само това, което трябва да знае".

Трети агент ни казва, че "да снимаш военните на държава, която е във война, е самоубийство", но рискът е оправдан заради "престъпната война" на Русия. "Ако ме хванат, тогава ще се изправя пред мазетата на ФСБ и обвиненията, че съм "предател" на Родината". Но с риска идва и възможността за награда. "Често виждаме плодовете на нашата работа", казва Агент Четири. "Когато... руските военни обекти бъдат ударени, така че остава само пепелта".

Понякога това е само бърза снимка или две. Понякога Агент 4 наблюдава области за продължителен период от време. "За да разберете всички маршрути на патрули, да разберете къде са всички изходи и входове, какво оборудване има на територията или какво точно се съхранява в обекта". 
Всеки човек казва пред BBC, че работи сам и се свързва само с "куратор", на когото се предава информацията.

"Атеш" се появи като мрежа след пълномащабното нахлуване на Русия през 2022 г. и в никакъв случай не е единствената организация за съпротива в окупираните райони. Твърди се, че е масово движение, израснало от малка група, която сега наброява "хиляди".

"Клетва", публикувана в приложението за съобщения Telegram през септември 2022 г., гласи: "Кълна се в кръвта и душата си да бъда верен на движението "Атеш" и да се боря за украинската държава". Съобщава се, че има силни връзки с тюркоезичното кримско-татарско население на полуострова - въпреки че представители на тази общност, с които BBC разговаря, казаха, че не са започнали Atesh.

Групата редовно публикува за работата си в Telegram, дори качва снимки. Докато изглежда, че движението основно предоставя логистична информация, партизански активисти също твърдят, че са извършили насилствени атаки - като например убийството на 30 руски войници във военна болница и нападение с кола бомба в окупирания от руснаците Херсон.

Водачът, с когото BBC разговаря, признава, че те искат да разгласят групата - да наемат повече агенти и да изнервят руснаците. Но всички, с които BBC говори, казват, че техният приоритет е прекратяването на инвазията на Русия и нейната окупация на украинска земя.

Агент 1 казва, че в Крим живеят в "ужасни условия" на пропаганда и контрол. "Но аз съм абсолютно сигурен, че ние постепенно приближаваме нашето освобождение на Крим."


Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени