Австралия отваря границите си за ваксинирани чужденци

Почти две години достъпът бе забранен

Австралия
Австралия Източник: pixabay

Австралия обяви, че отваря границите за чужденци за пръв път от почти две години. Задължително условие е обаче пристигащите в страната да са ваксинирани, информират от Би Би СИ (BBC). "Ако имате поставени поне две дози ваксина ви приветстваме", сподели министър-председателят Скот Морисън.

 

Отварянето на границите е обявено за 21 февруари. Много отрасли го очакват с нетърпение. По време на пандемията от коронавирус в Австралия бяха наложени едни от най-строгите мерки. През март 2020 г. правителството затвори границите. Забрани на повечето чужденци да идват в страната в опит да се овладее ситуацията с вируса.

 

Скот Морисън заяви, че когато границите отворят отново, всеки пристигащ в Австралия ще трябва да докаже, че е ваксиниран. Това е основното правило и премиерът очаква всичко да го спазват. Неваксинираните по медицински причини ще трябва да кандидатстват за специално разрешение.

 

Ако получат такова те ще бъдат допуснати в страната, но ще подлежат на задължителна карантина. От старта на пандемията Австралия спазва стриктни правила в борбата с коронавируса.

 

Едно от тях беше да се забрани на австралийците да напускат страната. Австралия е регистрирала до момента 2,7 милиона случаи на заразени и над 4248 смъртни случая. Над 80% от населението е ваксинирано.

Още от "Светът"

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени