Австралийски генерал: Главните преимущества на украинската армия са стратегическото майсторство на командирите, тактиката на неочаквани настъпателни операции и информационните атаки

От самото начало на войната украинците постоянно изненадват руснаците със своята компетентност и тактическа изобретателност, пише ген. Мик Райън

Украински военни
Украински военни Източник: Pinterest

Войната в Украйна е далеч от своя заъвршек, макар че ВСУ проведоха няколко успешни контранастъпателни операции и удиивха много западни експерти с високото си ниво на подготовка. Това заявява в свой коментар в The Economist австралийският генерал в оставка Мик Райън. 

 

Той описва действията на украинските въоръжени сили като следващи "стратегията на корозията", която обхваща комплекс от действия както на бойното поле, така и извън него. 

 

"От самото начало на войната украинците постоянно изненадват руснаците със своята компетентност и тактическа изобретателност, атакувайки слабите им места и заставяйки ги непрекъснато да снижават своите стратегически амбиции. Украинската военна стратегия най-добре може да бъде описана като стратегия на корозията".

 

Според него, основните преимущества на украинската армия са стратегическото майсторство на командирите на всички нива на управление, тактиката на неочаквани настъпателни операции и информационните атаки срещу врага. 

 

"Украинците с помощта на косвени атаки, на информационни операции, чрез унищожаване на руската логистика и командири, както и чрез остри близки боеве, взривиха физическата, морална и интелектуална боеспособност на руските войници. В началото на войната те приложиха тази тактика срещу руските подразделения в северната част на страната. Сега искат да направят същото в своите североизточни и южни направления на настъпление", добавя ген. Райън. 

Още от "Светът"

Ген. Каволи: Победата на Украйна няма да е достатъчна - Русия ще бъде заплаха в продължение на много години

Кремъл се опитва да възстанови загубите си в Украйна, за да концентрира основните си сили в западните райони на Руската федерация, заяви командващият силите на САЩ в Европа

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени