Австралийските власти смятат присъствието на Новак Джокович в страната за заплаха за обществения ред

Подобен пример за безнаказаност на сръбския тенисист може да повлияе на другите, е мнението на австралийския министър на имиграцията

Новак Джокович
Новак Джокович Източник: AP

Австралийските власти смятат присъствието на тенисиста Новак Джокович в страната за заплаха за обществения ред поради негативното му отношение към ваксинацията срещу коронавирус и санитарните ограничения, наложени на фона на пандемията от КОВИД-19. Това се съобщава в документи, публикувани в събота от федералния окръжен съд в Мелбърн като част от изслушването по делото за повторната отмяна на визата на Джокович, съобщава БТА.

 

Федералният съд в Австралия е насрочил за неделя от 9.30 часа местно време изслушването на страните по делото срещу Новак Джокович. В придружаващите документи, представени в съда от австралийския министър на имиграцията Алекс Хоук се отбеляза, че присъствието на спортиста в страната би представлявало "заплаха както за общественото здраве, така и за обществения ред", тъй като Джокович многократно "публично е заявявал нежеланието си да бъде ваксиниран и е показал явно пренебрегване на основните правила за поведение по време на пандемията от КОВИД-19, като изолиране след положителен резултат от тест".

 

"Като се има предвид високата позиция на Новак Джокович, както и ролята му на модел за подражание в спортната и по-широката общност, неговото продължаващо присъствие в Австралия би могло да насърчи подобно поведение в страната", каза Хоук.

 

Министърът отбеляза, че с подобен пример за безнаказаност на сръбския тенисист може да повлияе на другите, като ги насърчи "да игнорират правилата и да не спазват изискването за задължителна изолация в случай на заразяване".

 

"Освен това вярвам, че присъствието на Джокович в Австралия може да доведе до засилване на влиянието на групите против ваксинацията, което от своя страна ще провокира граждански вълнения и безпорядък", добави той.

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени