Австрия постави условия за "въздушния Шенген" - прием на бежанци от Афганистан и Сирия

Вчера властите в София и Букурещ обявиха постигането на политическо споразумение с Виена за разширяването на Шенгенското пространство по въздух и море през март догодина

Австрийският вътрешен министър Герхард Карнер
Австрийският вътрешен министър Герхард Карнер Източник: EPA

Министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер направи специално изявление за Шенген като обяви, че ЕК и председателството на ЕС трябва да изработят законодателната рамка за България и Румъния върху основата на политическия компромис за влизане във "Въздушния" Шенген, предаде БНР.


"Въздушният Шенген" ще бъде въведен, когато необходимите условия са изпълнени и твърдо установени. Това означава, че разполагането на военни по външните граници на ЕС ще бъде значително увеличено, особено в България, в Турция, но също в Румъния и Сърбия, а сухопътните граници ще продължат да се контролират, особено между Румъния и България. И тези две държави трябва да приемат бежанци, особено от Афганистан и Сирия - това са ясните условия и позицията, по която се договорихме, включително трите държави", подчерта Карнер.


Според него комисията и председателството трябва да работят въз основа на тази позиция, която е от първостепенна важност за предпоставките за "въздушния Шенген". "Искам да поясня още веднъж какво означава въздушен Шенген? Означава влизане през летищата. За нас това не е проблем, защото трафикантите не действат през летищата", каза вътрешният министър на Австрия.


Вчера властите в София и Букурещ обявиха постигането на политическо споразумение с Виена за разширяването на Шенгенското пространство по въздух и море през март догодина. Българският премиер Николай Денков не спомена, че Австрия има допълнителни условия, за да разреши "Въздушния Шенген". Посочи дори, че България ще продължи преговорите и за пълно влизане в Шенген.


Към момента не се водят преговори за "сухопътния Шенген" и няма насрочена крайна дата, посочват от австрийското вътрешно министерство днес.


По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че липсата на политическия опит сред управляващите в София и Букурещ е довел до твърде ранно обявяване на договорка, която не е финална. "В Брюксел работи правилото - докато всичко не е договорено, нищо не е. Младостта и липсата на опит изиграха лоша шега и в България, и в Румъния. Един огромен труд е подложен на доза съмнение, дава се възможност да се появят негативни коментари. Днес следобед ако не се получи документът, няма да е добре за дипломацията. Не се прави така, но няма смисъл да се връщаме назад. Ако не стане днес, ще отидем за януари, а това е близо до изборите в Австрия, полагаме всички усилия", заяви той.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени