Австрийският канцлер Себастиан Курц обяви, че подава оставка

Той ще предложи външният министър Александър Шаленберг да бъде назначен за канцлер

Себастиан Курц
Себастиан Курц Източник: Twitter
Австрийският канцлер Себастиан Канцлер обяви днес, че подава оставка, след като срещу него бе започнато разследване за корупция, предаде Ройтерс. Курц заяви в изявление за медиите, че ще предложи външният министър Александър Шаленберг да бъде назначен за канцлер.
 
Курц възнамерява да остане лидер на Австрийската народна партия и да стане председател на парламентарната й група.
 
Курц отрича да е извършил нарушение на закона и по-рано заяви, че иска да съхрани коалиционното си правителство със "Зелените". Те обаче изтъкнаха, че разследването прави Курц негоден да заема канцлерския пост и призоваха Австрийската народна партия да излъчи приемник, по отношение на когото да няма никакви подозрения в нарушения.
 
"Зелените" започнаха вчера преговори с три опозиционни формации, които призоваха Курц да се оттегли и оповестиха плановете си да организират процедура за вот на недоверие срещу австрийския канцлер.
 
"По тази причина искам да се оттегля, за да сложа край на създалата се ситуация, да предотвратя хаоса и да гарантирам стабилността", заяви Курц в изявлението си.
 
"Зелените" тепърва ще трябва да изразят позиция във връзка с предложената кандидатура на Шаленберг за канцлер, допълва БТА.

Още от "Светът"

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени