Австрийският канцлер Себастиан Курц желае да остане на поста си

АНП е готова да продължи коалицията

Себастиян Курц
Себастиян Курц Източник: Twitter
Расте вътрешнополитическото напрежение в Австрия, свързано с подозрението за корупция на управляващата Австрийска народна партия (АНП), предаде БТА. За изясняване на случая днес при президента на републиката Александър Ван дер Белен беше поканен федералният канцлер Себастиан Курц. 
 
След срещата, продължила близо час, федералният канцлер направи кратки изявления за пресата. Той изтъкна, че се е състоял много конструктивен разговор, тъй като отношенията между двамата политици са изградени на пълно доверие. Курц изтъкна успешната работа на правителството в трудните времена на пандемия и своето желание да остане на своя пост, тъй като съществува презумцията за невинност до доказване на противното. 
 
АНП е готова да продължи коалицията, но добави, че Партията на зелените има право да вземе своето решение за бъдещето и ако търси други мнозинства в парламента, решението ѝ трябвада се приеме.
 
В изявление за пресата правителствените членове от АНП застанаха твърдо зад Курц, подкрепа канцлерът получи и от партийните организации. Трите опозиционни партии Австрийската социалдемократическа партия, Австрийската партия на свободата и партията НЕОС искат оставката на канцлера.

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени